Čtvrtek, 25. dubna 2024

Senátoři podepisují solární stížnost

Senátoři podepisují solární stížnost

Boj o miliardy ze solárních elektráren znovu ožívá. První čtyři senátoři podle informací HN na konci minulého týdne podepsali text ústavní stížnosti, která může iniciovat zrušení dodatečně uvalené daně na fotovoltaiku a vrátit peníze zpět do rukou jejich majitelů.

Jde o hodně, daň má státu přinést v průběhu tří let zhruba 13 miliard korun. Žádost musí podepsat nejméně 17 senátorů.

Mezi prvními členy horní komory podepsanými pod ústavní stížností jsou Jan Horník, Jaromír Štětina (TOP a Starostové), Petr Šilar (KDU-ČSL) a Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). "Podepsal jsem jako první a hned po mně pan Štětina," potvrdil HN Horník.

Podle senátora je cílem podání ústavní stížnosti zejména to, aby se stát vyhnul případným vysokým škodám, jež mu hrozí z arbitráží, které chystají zahraniční investoři do fotovoltaiky za zmařené investice. Motivy, které vedly k podpisu ostatní senátory, jsou podobné.

Překvapení z prvních podpisů pod stížností neskrýval senátor Petr Pakosta z ODS. "To jsem nečekal. Nemám nic proti podání stížnosti, taky chci získat jistotu, že v arbitrážích nezaplatíme více, než vybereme, ale nikoli v této podobě," řekl Pakosta. Senátor má výhrady zejména vůči lidem, kteří za vyhotovením podoby stížnosti stojí. Mezi ně patří například někdejší stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek (ČSSD) nebo Neela Winkelmann-Heyrovská, poradkyně pro oblast obnovitelných zdrojů. Podpisy pod žádost by nyní však měli připojit i někteří ze senátorů sociální demokracie. Tím by mělo být dosaženo podpisů 17 senátorů, které jsou k podání zapotřebí. Vyplývá to z vyjádření senátorů Aleny Gajdůškové a Jiřího Bise (oba ČSSD).

Naopak zbylí lidovečtí senátoři, podle tvrzení jednoho z nich - Jiřího Čunka, vyčkají na vyhotovení jiné ústavní stížnosti. Na té údajně pracuje advokát a někdejší vicepremiér Jan Kalvoda.

Retroaktivitu zdanění solárních elektráren kritizuje i Brusel. Podle serveru Aktualne.cz v dopise ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi kritizují zdanění Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger a komisařka pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová "Sdílíme znepokojení některých investorů ze zákona, který zavádí 26procentní daň na elektřinu ze solárních instalací uvedených do provozu v letech 2009 až 2010," napsali ministrovi.

Kocourek jim v odpovědi připomněl, že daň se vztahuje pouze na elektrárny postavené loni a předloni a bude se platit pouze v letech 2011 až 2013. Proto se prý nemůže hovořit o právně nepřípustné retroaktivitě.

Česká republika se přes svoji malou rozlohu loni rychle stala 4. největším výrobcem elektřiny z fotovoltaiky v Evropě. Aby stát zamezil přílišnému vzestupu cen elektřiny, který nárůst slunečních elektráren mohl vyvolat, solární elektrárny 26 procenty zdanil.

Sporná daň 26 %

je daň uvalená na solární elektrárny, které byly postaveny v letech 2009 a 2010, aby se zamezilo prudkému zdražení elektřiny. Bude se platit letos a v příštích dvou letech. Investoři si však stěžují, že jejich investice byly kvůli dani zmařeny, a tak Česku hrozí arbitráže.

AUTOR: Petr Býma
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů