Pátek, 29. března 2024

Rekordní prodej férových výrobků v Británii

Rekordní prodej férových výrobků v Británii

Tržby z prodeje zboží se značkou spravedlivého obchodu Fairtrade loni v Británii stouply o 40 procent na 1,17 miliardy liber (33,5 miliardy Kč). Vůbec poprvé překonaly hranici jedné miliardy liber, největší zájem byl o čokoládu. Vyplývá to z údajů zveřejněných společností Fairtrade Foundation.

"Čokoláda byla hlavním pohonem," uvedla Barbara Crowtherová z Fairtrade Foundation. Poznamenala, že k růstu přispěl přesun k férové čokoládě u některých předních výrobců, jako Cadbury a Nestlé. Tržby z prodeje čokolády se zvýšily na 342 milionů liber z 84 milionů v roce 2009, čokoláda byla podle tržeb vůbec nejoblíbenější položkou. Nadále se zvyšuje i zájem o kávu a čaj. Prodej férové kávy se loni zvýšil o 12 procent na 180 milionů liber a čaje o 18 procent na 83 milionů liber.

Novinkou v letošním roce má být prodej zlata se značkou Fairtrade. Prodej šperků s certifikovaným zlatem byl u předních britských klenotníků zahájen tento měsíc. Upadá však zájem o bavlnu, která není schopna čelit pokračujícímu trendu levné a často se měnící módy. "Objem prodeje bavlny v regionu klesl o 40 procent. To je pro nás důvod k obavám," uvedla Crowtherová. Šanci vidí u módních návrhářů, jejichž oblečení je méně citlivé na vývoj cen.

Systém spravedlivého obchodu Fairtrade se snaží zajistit výrobcům výdělek, který jim za jejich práci náleží. Část zisku putuje do společného fondu, z něhož se financují projekty sociálního rozvoje a ochrany životního prostředí. Značku Fairtrade mají například také banány, sušené ovoce, květiny, ořechy, kosmetika nebo umělecké a řemeslné výrobky jako keramika, sklo, textil, šperky, hračky a koberce.

Dlouhodobým cílem hnutí je pomoci producentům a zaměstnancům především v zemích třetího světa dosáhnout větší ekonomické soběstačnosti a stability.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů