Pátek, 29. března 2024

Nejekologičtější je Nokia

Nejekologičtější je Nokia

Už si nikdy nekoupím telefon od Nokie!" ozývali se rozhořčeně mnozí dlouholetí zákazníci poté, co finská firma oznámila svou spolupráci s Microsoftem. Uvidíme, jestli s jejich rozhodnutím nezacloumají výsledky testu, podle nějž je Nokia nejekologičtějším výrobcem mobilních telefonů.

Test serveru Good Guide určitě musel zlepšit náladu nejen v poslední době poněkud nervóznímu šéfovi Nokie Stephenu Elopovi, ale asi i všem obyvatelům Finska, které tím znovu potvrdilo pověst zelené severské země. První místo získal smartphone Nokia C6, a kdyby jenom první. Na prvních 26 příčkách nenajdete telefon od nikoho jiného než od finského výrobce. Všechny telefony od Nokie získaly mezi 7,7 a 7,6 bodů z deseti možných.

Bodování je založeno na energetické úspornosti nabíječek, ekologické šetrnosti použitých materiálů a výroby, recyklačních programech a dalších faktorech. Za Nokií se seřadili Samsung, Motorola a Palm. Nejhůře naopak vyšel z testu BlackBerry. Ostružinové telefony obsadily posledních 17 míst z 576 bodovaných telefonů s průměrným ziskem 3,3 bodu. Na samém dně se usadil BlackBerry Pearl 9105 3G.

Kompletní výsledky testu najdete zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů