Úterý, 19. března 2024

Agentura CENIA spolupracuje se společností IBM na řešení národního geoportálu INSPIRE

IBM vytváří národní řešení celoevropského sdílení prostorových informací pro podporu tvorby politik životního prostředí

Agentura CENIA spolupracuje se společností IBM na řešení národního geoportálu INSPIRE

Česká informační agentura životního prostředí (CENIA) a společnost IBM Česká republika (NYSE: IBM) oznámily spolupráci na projektu národního geoportálu INSPIRE. Ten má umožnit celoevropské sdílení informací o životním prostředí dle Směrnice EU INSPIRE zveřejněné v Úředním věstníku Evropské unie 25. dubna 2007, jež stanovuje obecná pravidla infrastruktury prostorových informací pro celou Evropu.

Celoevropský geoportál INSPIRE, zřízený a provozovaný Evropskou komisí, slouží jako brána k souborům prostorových dat a ke službám spadajícím do působnosti směrnice INSPIRE. Umožňuje uživatelům po internetu přistupovat k potřebným prostorovým informacím a stahovat je. Kvůli usnadnění integrace národních infrastruktur musí členské státy, tedy i Česká republika, vedle vlastních přístupových bodů poskytnout přístup ke svým infrastrukturám prostřednictvím národního geoportálu INSPIRE.

CENIA provozuje geoportál pro Ministerstvo životního prostředí fungující již od roku 1998. Ten v současné době běží na technologii z roku 2005. Počet jeho uživatelů každoročně rychle roste. Každý den je generováno zhruba 80 000 map a přeneseno 20 GB map. Systém byl neustále aktualizován, není však již možné zajistit, aby poskytoval technické služby vyžadované směrnicí INSPIRE. Se splněním těchto požadavků a zásadní rekonstrukcí stávajícího řešení pomohly společnosti CENIA technologie a služby IBM.

IBM v rámci kontraktu poskytne společnosti CENIA služby architektury a návrhu infrastruktury, SOA a integrační služby, služby aplikační infrastruktury (webové služby, virtualizační služby), služby zprovoznění portálu, registrace jednotného přihlašování, služby podpory koncových uživatelů a služby projektového řízení. Projekt IBM byl zahájen v březnu 2010, provoz s počáteční funkcionalitou bude zahájen již na konci roku 2010, a do roku 2012 bude doplňován dalšími funkcemi. Zahrnuje procesní a legislativní analýzu, tvorbu procesního modelu, testování, pilotní provoz a vylepšování systému, implementaci do produkčního prostředí, rozvoj a také následnou systémovou podporu až do roku 2017.

Pro další informace kontaktujte:

IBM Česká republika
Miroslav Hažer
External Communications Specialist
The Park, V Parku 2294/4, 148 00 Praha 4 - Chodov
Tel.: 272 132 174
Fax: 272 131 178
e-mail: miroslav_hazer@cz.ibm.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů