Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Kladně bude na jaře pět nových městských parků

V Kladně bude na jaře pět nových městských parků

V Kladně finišují práce na revitalizaci pěti lokalit, kde vzniknou nové městské parky. Nejrozsáhlejší úpravy budou v dubnu ukončeny v Sítenském údolí, kde na ploše 54.000 metrů čtverečních vznikne odpočinková zóna. Park bude také mít nové veřejné osvětlení, lavičky a budou tam další prvky drobné architektury, řekl dnes novinářům primátor Dan Jiránek (ODS). Další menší parky budou ve čtvrtích Kročehlavy, Ostrovec i v kladenském centru. Město do úpravy zeleně investovalo kolem 15 milionů Kč, většinu částky pokryly evropské dotace.

Druhá část obnovy Sítenského údolí zahrnuje především úpravy v okolí Kročehlavského rybníka a louky nad bývalým pivovarem. Podle Jiránka je to zároveň největší část investice do městských parků, která se odhaduje na deset milionů Kč. "Od března se o údolí bude na dobu čtyř let starat nový správce, který bude údržbu provádět za částku, jež nepřesáhne 2,9 milionu korun," dodal Jiránek.

Na jaře podle něj skončí také obnova louky pod novým sídlištěm na Ostrovci o rozloze více než pět hektarů, kde vznikne síť cest a budou tam vysazeny dřeviny a další zeleň. Upraveno bude také bývalé vnitroblokové koupaliště ve Švýcarské ulici a nefunkční vodotrysk v Holandské a Švédské ulici. "Koupaliště je nefunkční řadu let a nyní spíše slouží k odhazování odpadků," poznamenal Jiránek. Zdevastovaná lokalita by se podle něj měla změnit v odpočinkovou zónu. Poslední úpravy město dokončí nad parkem Trilobit v centru, kde bude vysazena zejména nová zeleň.

Na rekonstrukci naopak musí počkat park naproti nemocnici, jejíž cena se odhaduje na šest milionů korun. Jeho úprava se podle Jiránka posunula, jelikož město musí upravit projekt, který by měl zajistit evropské dotace. "Plánuje se tam parková úprava a výstavba nových chodníků," dodal. Město dotace na úpravy parků získalo z Operačního programu Životní prostředí, který v letech 2007 až 2013 nabízí z evropských fondů přes pět miliard eur (zhruba 128 miliard korun), jde o druhý největší český operační program.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů