Čtvrtek, 25. dubna 2024

Věřitelé se začali soudit s majitelem tušimické skládky pneumatik

Věřitelé se začali soudit s majitelem tušimické skládky pneumatik

Insolvenčnímu návrhu čelí už i druhá společnost holdingu GRG, který provozoval problematickou skládku pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku. Na provozovatelskou společnost GRG Technology podali v únoru insolvenční návrh bývalí zaměstnanci a vzápětí se začali ozývat i věřitelé GRG Investment, které areál patří. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Mezi věřitele se zřejmě zařadí i Ústecký kraj s požadavkem tří milionů Kč za hašení požáru skládky. Společnost GRG se k věci dlouhodobě nevyjadřuje.

V areálu skládky vloni v červnu vypukl velký požár, který se podařilo nadobro zlikvidovat až letos v únoru. Ústecký krajský úřad zahájil se společností správní řízení a chce jí odejmout souhlas s vykonáváním činnosti, jenže ta už fakticky skončila. Z GRG Investment se kraj pokusí dostat alespoň dluh za zásahy hasičů.

"Jde v součtu asi o tři miliony korun, zatím jsme jim je ještě ani nenafakturovali," řekl ČTK mluvčí kraje Zdeněk Rytíř. Podle insolvenčního zákona by ale kraj měl mít možnost i tak peníze získat.

První insolvenční návrh na GRG Investment podala společnost Urzho.cz, jíž postoupila svou pohledávku jedna z firem, které dodávaly GRG staré pneumatiky na drcení. Vymahatelská společnost má prý pohledávku ve výši milionu korun. Zatímco Urzho.cz vlastní lidé s ukrajinskými jmény, ve statutárních orgánech společností GRG figuruje několik Rusů.

K návrhu se navíc začali připojovat i další dodavatelé. Věřitelé po firmě zatím chtějí asi 2,6 milionu korun, ale v jednom z dokumentů odhadují, že jim celkem dluží mnohonásobně víc. Majetek GRG však tvoří jen areál a drobné nemovitosti, je tedy pravděpodobné, že věřitelé dostanou jen část svých pohledávek.

Podle svědectví bývalých zaměstnanců, jichž bylo asi 50, se ve firmě soustavně porušovaly normy, například mzdy dostávali bez výplatnice a "na ruku". "Ve svářečské dílně, kde každodenně něco doutnalo, jsme nesměli používat hasičské přístroje, ale kýble nebo PET láhve s vodou. Pokaždé, když použijete hasičák, musíte udělat zápis a někdo by se mohl moc ptát, proč u nás tak často hoří," citoval začátkem února jednoho z pracovníků Chomutovský deník.

Zaměstnanci si navíc stěžovali i na nevhodné chování vedení, které jim prý nedávalo peníze ani na základní výrobní prostředky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů