Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

dovolujeme si Vás informovat o Hodině Země 2011, která proběhne
v sobotu 26. března 2011 od 20h30 - 21h30. Jedná se o symbolické
jednohodinové zhasnutí budov, veřejného osvětlení, domácností, památek
aj. jako výzva k podpoře ochrany klimatu. Loni se k této akci přidalo
celosvětově přes 6 000 měst. Rádi bychom Vás vyzvali k připojení k této
akci, případně i o její šíření.
Bližší informace o akci naleznete v příloze a také na webových
stránkách www.veronica.cz

Bioelektrárna jede. Energetický gigant ČEZ dokončil v Číčově pod Brdy stavbu své první bioplynové elektrárny v Česku. Kogenerační jednotka o výkonu o výkonu 526 kilowattů, která pokryje roční spotřebu více než jednoho tisíce domácností, bude zpracovávat hlavně kukuřičnou siláž a travní senáž, ale také hovězí kejdu. Elektřinu začne vyrábět od května.

Senátoři napadli u Ústavního soudu zdanění výnosů ze solární energie ve výši 26 procent. Chtějí zabránit arbitrážím, jimiž hrozili provozovatelé fotovoltaických elektráren. Oznámil to včera senátorský klub KDU-ČSL.

Kladno chce z části areálu bývalých hutí Poldi vytvořit obytnou zónu. Nejdříve ovšem musí provést sanaci znečištěného území, která potrvá minimálně do roku 2020. Její cena se může vyšplhat až na 1,5 miliardy korun. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) včera při návštěvě lokality řekl, že největším problémem bude odstranění zátěží pod povrchem.

Letovice na Blanensku plánují výstavbu sběrného dvora za 20 milionů korun. Město chce na projekt získat peníze z dotací. Pokud bude radnice úspěšná, začne výstavba dvora, který zatím ve městě schází, příští rok na jaře. ČTK to dnes řekl starosta města Vladimír Stejskal (ODS).
Sběrný dvůr vznikne v prostoru nedávno zrekultivované skládky na Červeném vrchu. Skládka se již 15 let nevyužívala. Lokalita byla loni zakryta speciální fólií, zahrnuta zeminou a osázena stromy, keři a ozdobnými květinami. Práce stály asi deset milionů korun a skončily v listopadu 2010.
V tomto prostoru by měl být sběrný dvůr. Sloužit bude obyvatelům Letovic i dalších 16 obcí z okolí. Dvůr umožní třídit a ekologicky likvidovat odpad.
Radnice na Blanensku investují do likvidace odpadu milionové částky. Například Boskovice a Blansko provozují nejen sběrné dvory, ale také nedávno postavené kompostárny.

V areálu bývalých hutí Poldi v Kladně dnes odpoledne hořela skládka pneumatik. Oheň zasáhl plochu o rozloze 100 krát 50 metrů. Hasiči požár zlikvidovali za necelou hodinu, na místě však zůstala jednotka, která jej bude dohašovat do večerních hodin, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Podle prvního výsledku vyšetřování požár někdo založil úmyslně nebo ho způsobila nedbalost.
Oheň se vznítil v areálu místní logistické firmy. Požár likvidovalo sedm jednotek hasičů. Původně k němu měly vyjíždět další posily, které kvůli rychlému hašení nakonec nebyly podle Kostkové potřebné. Hustý dým byl vidět z centra Kladna, místo přijeli zkontrolovat i pracovníci odboru životního prostředí. "Dým se sířil směrem od města mimo sídliště. Prostředí kvůli rychlé lokalizaci požáru nebylo ohroženo," dodala Kostková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů