Pátek, 29. března 2024

Za Chalupovým uhlím pro teplárny stojí EPH, tvrdí Czech Coal

Za Chalupovým uhlím pro teplárny stojí EPH, tvrdí Czech Coal

Těžařská společnost Czech Coal nepřímo obvinila ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) z toho, že prosazuje zájmy Energetického a průmyslového holdingu (EPH), jehož vlastníky jsou finanční skupiny PPF a J&T společně s Danielem Křetínským. Vadí jí ministrův plán na přesměrování až desetiny českého hnědého uhlí do tepláren, které ovládá především EPH.

"Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o koordinovanou akci EPH," uvedl dnes v tiskové zprávě, kterou obdržela ČTK, místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl. EPH to vzápětí označil za teorii spiknutí, která je prý zcela nesmyslná. "Problém nedostatku uhlí je vyvoláván zejména neochotou Czech Coal nabídnout toto uhlí za přijatelných cenových podmínek," uvedl mluvčí EPH Martin Maňák. Ministr podle něj usiluje o to, aby se uhlí coby majetek státu využívalo ve veřejném zájmu.

Chalupa na konci února na webu ministerstva uvedl, že Czech Coal začne dodávat 60 procent uhlí z klíčového dolu Vršany do tepláren, jinak nebude těžit vůbec. Jak se rypadla posunují dál a dál, musejí těžaři postupně žádat o nová povolení k těžbě, zahrnující i takzvanou EIA, tedy studii dopadu na životní prostředí.

"Problematika velkolomu Vršany je mi známá, a právě proto jsem požádal o pomoc v této záležitosti ministra průmyslu a rovněž jsem se obrátil na ředitele Českého báňského úřadu, aby v této věci respektovali podmínku souhlasného stanoviska EIA ohledně šedesátiprocentní dodávky uhlí teplárnám," uvedl tehdy Chalupa.

Czech Coal se proti tomu ozval už na konci minulého týdne a dnes ještě přitvrdil. "Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o koordinovanou akci EPH," uvedl Dienstl. Nepříliš kvalitní uhlí z Vršan jde podle Czech Coalu použít jen ve čtyřech teplárnách - v pražském Energotransu, Opatovicích, Komořanech a Plzni. První tři EPH alespoň zčásti vlastní a o koupi čtvrté prý usiluje. "Kvůli ekonomické a technické neuskutečnitelnosti podmínky ministerstva se skupina Czech Coal bude bránit soudní cestou," uvedla mluvčí Czech Coal Gabriela Benešová.

Vršany jsou pro Czech Coal stěžejním dolem, který má zásoby až do roku 2055. Ročně se v něm těží mezi 7,5 až osmi miliony tun, což představuje zhruba 17 procent z 45 milionů tun roční produkce hnědého uhlí v Česku. Pokud budou dodrženy územní limity těžby, které chrání okolní obce před bouráním, po roce 2020 budou Vršany jediným dolem Czech Coalu.

V celém Česku se očekává během příštích tří let až desetiprocentní pokles těžby, zčásti kvůli územním limitům a zčásti kvůli fyzickému vyčerpávání ložisek. Podle expertů už dříve oslovených ČTK to odnesou nejvíc právě teplárny, které uhlí seženou jen stěží a už začínají hledat alternativní paliva.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů