Čtvrtek, 28. března 2024

Prolomení limitů by bylo tragédií nejen pro Horní Jiřetín, ale i pro 27 tisíc obyvatel Litvínova

Údajně hrozícímu zdražení tepla by prolomení limitů nemohlo zabránit

Prolomení limitů by bylo tragédií nejen pro Horní Jiřetín, ale i pro 27 tisíc obyvatel Litvínova

V reakci na rozhovor s Janem Dienstlem z Czech Coal v dnešních Hospodářských novinách a v souvislosti se spekulacemi o údajně znovu hrozícím prolomení platných limitů těžby považujeme za důležité upozornit sdělovací prostředky a veřejnost na následující informace:

o Odmítáme, aby Horní Jiřetín zmizel z mapy a Litvínov se stal ghettem na hraně těžební jámy jen proto, aby pánové Tykač a Dienstl mohli vydělat další miliardy na úkor občanů. Jeden Motoinvest stačil.
o Pokračování těžby na velkolomu ČSA za hranice současných limitů těžby by mělo tragický dopad nejen na Horní Jiřetín a Černice (jak se pokouší veřejnosti sugerovat zástupci Czech Coal), ale i na 27 tisíc obyvatel Litvínova. Ti by museli po desítky let snášet velkorypadla pracující jen 500 metrů od jejich domovů, způsobující nadlimitní expozici hlukem, prachem a dalšími negativními důsledky těžby.
o Platné limity těžby tedy nechrání jen vlastnická práva tisíců obyvatel Horního Jiřetína a Černic, ale i snesitelné životní prostředí desítek tisíc dalších občanů. Jakkoliv považujeme ochranu vlastnických práv lidí v Jiřetíně za zásadní, stát se nemůže zbavit své odpovědnosti za ochranu Litvínova redukcí celého problému na vztah mezi těžařem a dotčenými vlastníky.
o Do médií vypuštěné závěry komise pro prolomení limitů, kterou na MPO sestavil dlouholetý bojovník za zbourání Horního Jiřetína náměstek Hüner, nás nepřekvapují. Hlavním kritériem pro výběr většiny jejích členů byly totiž zjevně jejich dlouhodobé sympatie k rozšiřování dolů - nejméně pět z devíti členů komise v minulých letech prolomení limitů veřejně obhajovalo nebo mu vyjádřilo podporu (viz přílohu). MPO mohlo pověřit vypracování této "nezávislé" analýzy přímo Czech Coal - závěry by byly nepochybně podobné a stát by ušetřil dva milióny korun.
o Pokud uvedená komise spekuluje o trojnásobném nárůstu cen tepla v nejbližších třech letech, je třeba zdůraznit, že případné prolomení limitů by tomuto vývoji (ostatně s ohledem na cenu výroby tepla z černého uhlí, plynu či biomasy zcela vyloučenému) nemohlo nijak zabránit. I kdyby vláda prolomila limity těžby zítra a rozhodla se vyvlastnit stovky vzdorujících dotčených vlastníků (což obojí je zhola nepravděpodobné), samotná těžba by s ohledem na správní a soudní lhůty, stěhování občanů a demoliční a skrývkové práce nezačala dříve, než v roce 2023, tedy osm let po údajně hrozícím zdražení!
o České republice přitom nehrozí v nejbližších 20 letech nedostatek uhlí, problémem je pouze jeho neefektivní využití - jen k výrobě elektřiny určené na vývoz spotřebují tuzemské elektrárny každoročně více uhlí, než kolik jej v současnosti dodává inkriminovaný velkolom ČSA teplárnám.
o Situaci tepláren lze proto na nejbližších 20 let zcela vyřešit přednostním využitím uhlí z velkolomu Vršany (připomínáme, že vlastníkem ložiska není podle zákona těžební společnost, ale stát). Vážně přitom hrozí, že stát promarní příležitost uložit tuto podmínku v probíhajícím řízení o povolení hornické činnosti. Toto selhání by již nebylo možné nijak napravit (řízení se vede o povolení těžby do roku 2052!).
o O ukončení těžby a přechodu tepláren na jiná paliva vláda rozhodla před osmnácti lety. Za funkčního období této vlády se neobjevily žádné nové skutečnosti, které by prolomení limitů ospravedlnily. ODS, TOP 09 i Věci veřejné přitom garantovaly zachování limitů ve svých předvolebních slibech a stvrdily je v koaliční smlouvě a programovém prohlášení vlády. Kromě současné kampaně majitelů Czech Coal podporovaných tradičně úředníky MPO, neexistuje žádný nový důvod, kterým by koaliční strany mohly nesplnění svých slibů obhájit.

Mgr. Milan Šťovíček, starosta města Litvínov a poslanec Parlamentu ČR
(tel: 602 428 208)
Ing. Vladimír Buřt, místostarosta města Horní Jiřetín
(tel: 724 081 095)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů