Úterý, 19. března 2024

Benzin je na rekordu, přesto je dostupnější než před lety

Cena benzinu se blíží ke 34 korunám, ale za průměrnou mzdu dnes natankujeme dvojnásobek než v roce 1989.

Benzin je na rekordu, přesto je dostupnější než před lety

Tak drahý benzin v Česku ještě nebyl. Minulý týden překročila jeho průměrná cena u pump rekord z roku 2005 a blíží se 34 korunám. U některých čerpacích stanic už stojí dokonce přes 36 korun za litr. Analytici konstruují krizové scénáře, kam až zdražování vlivem vysoké ceny ropy bude pokračovat, mluví se o rostoucí inflaci, dopravci zvažují zdražení. Jenže ve srovnání reálných cen není vůbec tak zle.

Alespoň z pohledu motoristů. Ti si například v roce 1989 mohli za průměrnou mzdu - tehdy 3200 korun - koupit 396 litrů benzinu. Dnes víc jak dvakrát tolik.

Ve srovnání platů a cen benzinu vychází jako nejdražší rok 1990, kdy bylo teoreticky možné koupit za průměrnou mzdu jen 205 litrů. Od té doby už benzin v tomto srovnání prakticky jen zlevňuje. Loni si už mohl řidič nakoupit za průměrný český plat 871 litrů.

Přestože jde jen o hrubé srovnání - statistická čísla nezohledňují třeba tehdejší a dnešní míru zdanění, typ prodávaného benzinu (zda Speciál nebo dnes nejprodávanější Natural 95) ani to, kolik lidí v té které době průměrné mzdy vůbec dosáhlo.

V porovnání s dobou před rokem 1990 je dnes jiná i spotřeba vozů i emise výfukových plynů. "Opticky však současná cena působí hodně vysoko. Není to ale tím, že by si pumpaři mastili kapsy. Taková je realita kvůli cenám ropy. Marže, zvlášť v situaci, jaká panuje dnes, pumpám spíš klesají," tvrdí šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček.

Podobným vývojem prošla i cena nafty, která je v posledních dvou letech lacinější než benzin a která se na celkové spotřebě ropných paliv u nás podílí, především zásluhou rozvoje kamionové dopravy, už zhruba dvěma třetinami. Její nynější cena, převyšující 33,30 korun za litr, má však k rekordu z roku 2005 ještě daleko.

Velkou neznámou je i vývoj cen pro další týdny a měsíce. Na rotterdamské burze, ze které se u nás kalkulují velkoobchodní ceny pro celý trh, vzrostla za minulý týden cena benzinu o 50 dolarů přes tisícovku dolarů za tunu. Experti i lidé z branže však odhadují možný vývoj jen opatrně. Hranice 35 korun za litr benzinu není nereálná.

Pokud ale v nejbližších týdnech skončí krize v Libyi, která letos už vyhnala cenu ropy téměř ke 120 dolarům, a nepokoje se nerozšíří i na další země s největší produkcí ropy, můžeme se prý v létě dočkat možná i nižších cen než dosud. "O korunu až dvě níže než nyní. Nafta by v létě mohla zlevnit na 32 až 33 korun," odhaduje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Možnost letního poklesu cen - i přes nárůst osobní dopravy, ve které benzin převažuje, nevylučuje ani Indráček. Přiznává, že pumpaři si ve chvíli, kdy nastává obrat a jim začnou klesat nákupní ceny, nějaký čas vylepšují marže. Ale postupně - pokud by ropa přestala zdražovat a nákupní ceny mohly zlevňovat - by snížily ceny i čerpací stanice.

"Musíme počítat i s vlivem kurzu koruny k dolaru, ze kterého ceny pohonných hmot u nás vycházejí. Koruna, zdá se, zatím řidičům v Česku pomáhá, dolar oslabuje. Pokud se nepokoje v Libyi nerozšíří, dá se čekat v nejbližších týdnech cenový nárůst, ale pak by cena u pump dál výrazně narůstat nemusela," reaguje analytik České spořitelny Radim Kramule.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů