Úterý, 23. dubna 2024

UČITELÉ ZMAPOVALI CHALOUPKY

UČITELÉ ZMAPOVALI CHALOUPKY

Kněžice - Na středisku Chaloupky proběhl o víkendu seminář z cyklu "Učíme se v přírodě". Tentokrát se zde vzdělávali učitelé se zájmem o problematiku geografických informačních systémů (GIS). Kromě lektorů z Chaloupek, vedli seminář zástupci Masarykovy univerzity spolu s pedagogem Gymnázia Brno, třída kapitána Jaroše 14.

Účastníci se naučili pracovat s volně dostupným programem Quantum GIS, vytvářet vlastní mapy v kancelářském balíku Libre Office a dozvěděli se, jak využít ve výuce populární program Google Earth. "Cílem semináře bylo ukázat učitelům jak využít GIS ve výuce, což se nám, alespoň podle ohlasů pedagogů, zřejmě podařilo," bilancuje organizátor semináře a lektor střediska Chaloupky Michal Vrzáček.

To ale zdaleka nebylo vše, co měli účastníci na programu. Jedna z aktivit se týkala vyhledávání míst pomocí zařízení GPS. Učitelé se chopili "GPSek" a vyrazili do terénu zmapovat okolí Chaloupek. Pomocí serveru Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního vyměřili jim určené pozemky. "Doufáme, že podobné aktivity přispějí ke zpestření výuky na školách," řekl vedoucí střediska Chaloupky Martin Kříž.

Semináře OPVK (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost) pokračují na jaře, kdy se uskuteční od 6. do 8. května "Sportovní víkend" v údolí Berounky a od 26. do 29. května "Víkend v Bílých Karpatech". Semináře jsou pro učitele z kraje Vysočina zdarma.

Více informací poskytne:
Ing. Michal Vrzáček, 775 228 618, michal.vrzacek@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů