Pátek, 29. března 2024

Na severní Moravě si stavějí hnízda dva páry orlů skalních

Na severní Moravě si stavějí hnízda dva páry orlů skalních

Ochránci přírody sledují dva páry orlů skalních, které si nyní na severní Moravě stavějí hnízda. Petr Orel ze záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku ČTK řekl, že naděje na narození mláděte vkládají zejména do samce Davida a samice Filomény. Ti neúspěšně hnízdili už loni, což bylo první hnízdění orlů skalních v České republice po více než sto letech. Program zaměřený na návrat orlů do Beskyd začal v roce 2006 a na starosti jej mají především bartošovičtí ochránci přírody.

Petr Orel uvedl, že loni počítali s tím, že hnízdění bude neúspěšné. "Samec byl ještě příliš mladý," uvedl. Takzvanou fotopastí se ochráncům podařilo letos zachytit orlí páření. Snůšku očekávají koncem března.

"Trošku byl problém, protože David s Filoménou si letos postavili hnízdo v místě, kde probíhala těžba. Ale úzce spolupracujeme s majiteli lesů, takže jsme to vyřešili," řekl Orel. Samice Filoména byla vypuštěná do přírody v roce 2007, samec David o rok dřív. Kvůli bezpečí ptáků nechtěl ochránce přírody upřesnit místo, kde se hnízdo nachází. Vybrali si jiné místo než loni, avšak nepříliš vzdálené. "U orlů skalních je běžné, že mají dvě tři hnízda, která nepravidelně střídají, udržují a upravují, ale většinou jednomu dávají stabilně přednost," vysvětlil Orel.

Druhý pár si podle něj postavil hnízdo přímo v Beskydech. Nestabilní pár tvoří šestiletý samec Kysučan s ještě nevyzrálou tříletou Isabelou. "Už to, že si stavějí hnízdo, je velký úspěch," řekl Orel. Orli pohlavně dospívají zhruba v pěti až šesti letech, ve třech letech začínají vytvářet páry. Samice obvykle snáší dvě vejce.

Ochránci přírody využijí zlepšení počasí k tomu, aby dohledali další orly vypuštěné v minulých letech. "Pravděpodobně jedna, možná i dvě samice žijí v páru, ale těžko říct, zda budou hnízdit," uvedl Orel a dodal, že tito ptáci se pohybují na pomezí České a Slovenské republiky, více spíše na slovenské straně.

Projekt je naplánován do roku 2011, Petr Orel však uvedl, že záchranný program bude určitě pokračovat i v dalších letech. Ochránci zatím vypustili v Beskydech 15 mláďat. "Je to mnohem méně, než jsme předpokládali. Mělo jich být 25. O nějaké orly jsme už navíc přišli," uvedl. Například v roce 2009 uhynula samice Gabča, kterou někdo otrávil, a samec Miko. "Pět let jsme dostávali podporu z evropských fondů, tato možnost už pomalu končí. Musíme najít finanční prostředky někde jinde," dodal Orel.

Do české přírody jsou vypouštěna mláďata orlů získaná ze Slovenska se souhlasem tamních vládních institucí. Smyslem projektu je vytvořit stabilní hnízdní populaci. Ornitologové předpokládají, že se nová moravská populace spojí se slovenskou a orli skalní osídlí i další území. Lidé orly skalní na území Česka zcela vyhubili před více než sto lety.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů