Úterý, 23. dubna 2024

Kvůli dotacím ze Zelená úsporám hrozí státu první žaloba

Kvůli dotacím ze Zelená úsporám hrozí státu první žaloba

Státu hrozí žaloba kvůli Zelené úsporám. Je to vůbec poprvé, kdy se chce žadatel soudit o peníze z ekologického programu. Podrobnosti k tomu uvedl Český rozhlas.
Jiří Hájek podal žádost o dotaci na výměnu oken a solární panel loni v září. Splnil všechny podmínky, ale kvůli úřední chybě se jeho uznaný požadavek objevil v registru až letos v lednu. Jenže v té době se už dotační program ocitl ve finančních problémech a není jasné, jestli nějaké peníze vůbec dostane.

Hájek však trvá na tom, že má nárok na sto procent schválené dotace. A pokud mu stát zaplatí jen část, bude se o peníze soudit. On sám už prý proinvestoval 250 tisíc korun. "V žádném případě nepřipustím, aby platilo lednové datum, když jsme to podali v září, to je podraz, to nejde. Vzhledem k tomu, že to v žádném případě zkrácené nepodepíšeme, bude to řešit soud," řekl pro rozhlas Hájek z Blatné v jižních Čechách. Je mu prý již 74 let.

Hájkův právní zástupce Karel Horák tvrdí, že pokud jeho klient nedostane dotaci v plné výši, zažaluje stát. "Pokud tedy před těmi dvěma lety stát deklaroval, že pokryje dotace všem žadatelům a všimněte si, že nikde nebylo ani slovo, že by se měla dotace krátit. Všichni jednali v dobré víře. Řada fyzických i právnických osob provedla investice v řádu několika set tisíc korun, aby se dnes dozvěděli, že investice dělali zbytečně anebo že přijdou o mnoho desítek tisíc korun," vysvětlil pro Radiožurnál Horák.

Fond: Žaloba je neoprávněná

Státní fond životního prostředí se však brání. Podle náměstka ředitele pro program Zelená úsporám Martina Čecha je totiž žaloba Hájka naprosto neodůvodněná.

"Pan Hájek by si měl hlavně uvědomit, že on žádost nepodal správně vyplněnou a že chyby, které se staly, a zdržení, které se stalo v registraci jeho žádosti, jde za ním a nikoliv za fondem, případně bankou," zmínil Čech. Neobává se ani vlny jiných žalob.

Podle mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenky Brandtové navíc dotace Zelená úsporám není nároková. "Lidem nikde nebylo řečeno, že na peníze mají nárok. V současné chvíli probíhá kontrola všech žádostí programu Zelená úsporám a až bude ukončena, což bude do konce března, tak zveřejníme postup v těchto případech," dodala Brandtová.

Rozhlas ale k tomu dodává, že pokud soud nárok Hájka uzná, mohlo by to skutečně vyvolat vlnu podobných žalob dalších nespokojených žadatelů, což prý rozhlasu potvrdili jiní právníci.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů