Čtvrtek, 28. března 2024

Spalovna Chotíkov: Proč o skutečnou diskuzi nestojí politici?

Proč se veřejnost ani ekologické organizace nedostavily na úterní debatu o komunálních odpadech?

Spalovna Chotíkov:  Proč o skutečnou diskuzi nestojí politici?

V několika médiích se objevila kritika, že veřejnost ani ekologické organizace, které upozorňují na rizika a nezákonnosti záměru výstavby spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně, se nedostavily na úterní veřejnou debatu, kde mělo být toto téma projednáváno. Ti se ale brání: o setkání na plzeňské radnici nikdo nevěděl.

"V posledních týdnech jsem se zúčastnil osobních jednání s vrcholnými představiteli města Plzně a Plzeňského kraje, včetně primátora, hejtmana a zodpovědných radních. Nikdo z nich nás na údajnou veřejnou debatu o spalovně nepozval," uvedl Martin Hyťha z organizace Děti Země.

"Patrně se jedná o politický alibismus. Místo řádného posouzení plánu na miliardovou investici a jejího zákonného projednání s veřejností v procesu EIA byla svolaná debata, na kterou nejsou kritici vůbec pozváni. Navíc neformální debata je v tomto případě jen hrou, aby se politici mohli tvářit, že záměr projednali s veřejností, jejíž připomínky by ve skutečnosti hodili do koše. Jako se to stalo se sliby obyvatelům Chotíkova, že v procesu EIA budou řádně posouzeny různé technologie a že se sem bude svážet maximálně 60 tisíc tun odpadů ročně. Nic z toho nebylo dodrženo," dodává Hyťha.

Plán postavit spalovnu na návětrné straně města, která má likvidovat 100.000 tun odpadu ročně, kritizují i další občanská sdružení. "Plzeň dlouhodobě vykazuje nejvyšší procento nádorových onemocnění v České republice. To se zvýšením emisí může ještě výrazně zhoršit," říká Markéta Balcarová, členka sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov. Ani ta se o debatě na radnici nedozvěděla.

"Představitelé města Plzně, kraje i teplárny si zřejmě pozdě uvědomili, jak hazardní politickou hru rozehráli, když projekt spalovny nebyl řádně posouzen z hlediska dopadů vlivů na životní prostředí. Když nebyly posouzeny varianty z hlediska technologie a kapacity zařízení. Když byly ignorovány připomínky zhruba tisícovky občanů, několika nevládních organizací, ba dokonce České inspekce životní prostředí a hygienické služby. Potěmkinova vesnice v podobě nezávazné diskuse, na kterou notabene nebyli pozváni oponenti, problém vyřešit nemůže," konstatoval MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

Kontakt:
Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 606 104 784
Markéta Balcarová, Plzeňané proti spalovně Chotíkov: 603 533 119
MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik, tel. 608 775 754

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů