Pátek, 29. března 2024

Vláda chce další poradní orgán, místo toho, aby konečně začala něco dělat

Pouze konkrétní opatření, nikoli další rada, mohou podle Hnutí DUHA snížit českou závislost na uhlí, ropě, zemním plynu a uranu.

Vláda chce další poradní orgán, místo toho, aby konečně začala něco dělat

Ministři budou ve středu (9. 3.) debatovat o založení nové Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Vládní rady obvykle pomohou jen zvýšit spotřebu minerálky a chlebíčků. Ministři by neměli zakládat další debatní klub. Česká ekonomika plýtvá ohromným množstvím drahé energie, doly rozrývají krajinu a statisíce tun kvalitních surovin končí na skládkách. Vláda by raději měla navrhnout konkrétní programy a legislativu, která rozhýbe inovace v průmyslu, zateplování domů nebo recyklaci."

"Ministři mají konkrétní možnosti, jak podstatně srazit naši závislost na dovozu energie a surovin. Měli by pomoci s plošným zateplením domů, novým zákonem o odpadech rozhýbat recyklaci surovin nebo reformovat mýtné, aby se přeprava zboží přesouvala z kamionů na železnici. A především musí přijít s novým zákonem podle velmi úspěšného britského vzoru, který stanoví rámcové tempo, jakým chceme nastartovat čisté inovace a zelená řešení."

Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda:

  • Připravila zákon úspěšného podle britského vzoru, který rozhýbe investice do zelených řešení - jako je čistá energie a zateplování domů, pohodlná veřejná doprava, lepší recyklace nebo místní potraviny. Nová legislativa stanoví, jak budou klesat české exhalace skleníkových plynů - a česká závislost na fosilních palivech - o 2 % ročně: krok po kroku, rok po roku. Více na www.velkavyzva.cz.
  • Vytvořila ambiciózní Program energetické nezávislosti, který naváže na Zelenou úsporám a pomůže domácnostem se zateplením téměř každého domu v České republice. Vláda by do něj měla každý rok investovat peníze z prodeje povolenek ke znečišťování, které si budou nakupovat průmyslové podniky. Podobnosti návrhu v novém informačním listě hnutiduha.cz
  • Navrhla nový zákon o odpadech, který podpoří recyklaci a pomůže, aby třídit odpadky bylo nejen správné, ale také snadné. Měl by se inspirovat úspěšnými evropskými státy, jako je Německo, Nizozemsko nebo Belgie.
  • Reformovala mýtné tak, že bude firmy motivovat, aby své zboží posílaly po železnici raději než kamionem (a snížily tak spotřebu dovážené ropy), nebo nakupovaly od místních dodavatelů.


Kontakt:
Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz


Zajímavé údaje:

  • Česká republika na každou vyrobenou korunu HDP spotřebuje o 40-50 % více energie než patnáctka států staré EU.
  • Rozumné zateplení českých domů by snížilo spotřebu energie o větší množství, než kolik získáme rozšířením uhelných dolů na Mostecku a bouráním dalších obcí. Domácnostem by ušetřilo 39 miliard korun ročně.
  • 80 % komunálního odpadu končí na skládkách nebo se spaluje. Obsahuje recyklovatelné suroviny za 3 miliardy korun. Přitom v Německu i jiných zemích více než polovinu odpadků recyklují.
  • Česká ekonomika loni utratila 85 miliard korun za dovoz ropy a 76 miliard za import zemního plynu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů