Pátek, 26. dubna 2024

Ministři životního prostředí V4 podepsali společné prohlášení

Ministři životního prostředí V4 podepsali společné prohlášení

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se na Slovensku zúčastnil 17. zasedání ministrů životního prostředí zemí Visegrádské skupiny (V4). Hlavními tématy jednání byla změna klimatu zaměřená na výstupy z Cancúnu, nová finanční strategie EU po roce 2013, ochrana ovzduší a ekologické zátěže ve vztahu k ochraně půdy. Ministři po jednání podepsali společné prohlášení.

V oblasti změny klimatu diskutovali ministři zejména financování ochrany klimatu a spolupráci s rozvojovými zeměmi. ČR prezentovala svůj finanční příspěvek pro rozvojové země pro roky 2010-2012, a to částku 12 mil EUR. Ministr Tomáš Chalupa dodal, že Ministerstvo životního prostředí podporuje pokračování emisního obchodování v rámci Kjótského protokolu po roce 2012. V rámci svého závazku vůči Kjótskému protokolu ČR již snížila emise skleníkových plynů o 34 % v porovnání s rokem 1990.

Ministr také za Českou republiku vyjádřil podporu vytvoření nové politiky životního prostředí EU (tj. 7. Akční program pro životní prostředí) s jasnými a splnitelnými cíli. Ta by podle něj měla být vytvořena co nejdříve, tak aby její cíle byly zohledněny v nové finanční strategii po roce 2013. "Budeme prosazovat, aby tyto cíle byly praktické, pro veřejnost srozumitelné, nikoli ideologické," dodal ministr Chalupa.

Ministři V4 také diskutovali o ochraně ovzduší. Shodli se, že mezi problematické zdroje patří lokální topeniště, u kterých záleží hlavně na použitých palivech a na kvalitě kotlů. Ministr Tomáš Chalupa také se svým polským protějškem hovořil o problematice vytápění domácností, která je zásadní při řešení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Důležitým bodem jednání na Slovensku byla i problematika starých ekologických zátěží. Ministr Chalupa poukázal na to, že i přes velký počet úspěšně realizovaných projektů zůstává velký počet starých ekologických zátěží neřešen. Ministři životního prostředí V4 se shodli na nutnosti zahrnout řešení starých ekologických zátěží do připravovaného rozpočtu EU po roce 2013. V České republice se Operační program Životní prostředí stal významným a úspěšným nástrojem řešení starých ekologických zátěží; v roce 2008 bylo čerpáno 125 mil. Kč, v roce 2009 394 mil. Kč a v roce 2010 již 674 mil. Kč.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů