Pátek, 29. března 2024

Island hodlá vydělat na svém geologickém bohatství

Island hodlá vydělat na svém geologickém bohatství

Island zvažuje realizáciu unikátneho projektu, prostredníctvom ktorého by dopravoval elektrickú energiu do Európy. Umožniť by to mal rekordne dlhý podmorský elektrický kábel. Ten by na starý kontinent dopravoval energiu získanú z geotermálnych zdrojov, ktorými je ostrov povestný. Island by tak mohol speňažiť svoje geologické bohatstvo, ktoré sa prejavuje intenzívnou sopečnou činnosťou či gejzírmi.

O definitívnom osude projektu rozhodne islandská energetická spoločnosť Landsvirkjun po zvážení všetkých faktorov, potvrdila v pondelok pre agentúru AFP jej hovorkyňa Ragna Sara Jónsdóttirová. Podľa predbežných zistení spoločnosti by sa dĺžka podmorského káblu dopravujúceho elektrinu do Európy pohybovala v rozmedzí 1200 až 1900 kilometrov, čím by sa stal najdlhším na svete.

Medzi hlavných odberateľov energie by mohli patriť Holandsko, Nórsko, Nemecko a Veľká Británia. Ročne by na tom Islanďania mohli zarobiť stovky miliónov eur, čo by krízou tvrdo zasiahnutej ekonomike ostrova mohlo výrazne pomôcť.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů