Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hustopeče na Břeclavsku zlikvidují do dubna černou skládku, která hyzdí okraj města ve směru na nedaleké Šakvice. Nachází se u cyklistické stezky. Radnice dá na její odstranění a obnovu zeleně v tomto prostoru asi 100.000 korun. ČTK to dnes řekl místostarosta Libor Sadílek (ODS). Práce na likvidaci skládky již začaly.
"V okolí města jich bylo ještě před časem několik. Podařilo se je ale již zlikvidovat. Poslední, kterou zbývá odstranit, je právě ta ve směru na Šakvice," uvedl Sadílek. Prostor se léta využíval k pálení odpadního dřeva z údržby zeleně. Nyní se bude likvidovat ekologicky. Patrně poslouží k výrobě dřevotřísky.
Místostarosta zdůraznil, že po odstranění skládky bude ještě nutné některé obyvatele města naučit, aby využívali sběrný dvůr, který mají k dispozici. Radnice navíc znemožní zábranami vjezd automobilům do prostoru bývalé skládky.

82. místo
obsadily ČSA v žebříčku 100 největších aerolinek světa podle dopadu jejich provozu na životní prostředí. Vítězem se stal britský charterový dopravce Monarch Airlines. Velcí hráči jako Air France, British Airways či Lufthansa byli uprostřed žebříčku.

Čistka v radě Šumavy. Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský chce do čtrnácti dnů jmenovat novou radu parku. Počet jejích členů sníží z dosavadních 53 na 45, a zruší její vědeckou sekci. Valná část vědecké sekce (12 členů) v reakci na to abdikovala na funkce, řekl její předseda Jakub Hruška.

Automobilka BMW bude mít další speciální označení. Vedle vozů M orientovaných maximálně na jízdní výkony představí také vozy označené písmenem i. Modely BMW i budou podle automobilky "vizionářské automobily s důsledným zaměřením na dlouhodobou udržitelnost daného způsobu dopravy", což s sebou přinese logicky nízkou spotřebu paliva. Logo BMW je u modelů i doplněno modrým kruhem.

Nový sub-brand reprezentují dva koncepty: BMW i3 a BMW i8, které ukazují, jak široké by mohlo být zaměření automobilů této řady a současně také způsob, jakým lze nový designérský směr aplikovat na různě zaměřené automobily. BMW i3 je z minulosti znám jako vůz pro velkoměsta MCV (Megacity Vehicle) a je navržen jako první sériový vůz BMW Group na čistě elektrický pohon. Druhý model, BMW i8, je postaven na základě konceptu BMW Vision EfficientDynamics a je vybaven plug-in hybridním ústrojím pohonu.

Politici podle závěrů policie nespáchali trestný čin neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání v kauze údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Protikorupční policie tak případ uložila, aniž zahájila trestní řízení. Vyšetřování souviselo s trestním oznámením na premiéra Petra Nečase (ODS), exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) a vedoucího Úřadu vlády Lubomíra Poula. Týkalo se i ministra vnitra Radka Johna (VV).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů