Čtvrtek, 28. března 2024

Německo od biobenzinu neustoupí, chce však zlepšit osvětu

Německo od biobenzinu neustoupí, chce však zlepšit osvětu

Benzin s desetiprocentním obsahem bioetanolu z německých čerpacích stanic nezmizí. Na každé pumpě ale budou seznamy a informační letáky, z nichž se řidič dozví, zda je pro jeho vůz nové palivo vhodné. Oznámili to dnes na tiskové konferenci účastníci krizové schůzky svolané německým ministrem hospodářství Rainerem Brüderlem kvůli bojkotu biobenzinu ze strany zákazníků.

Zavádění benzinu obsahujícího deset procent biosložky požaduje Evropská unie a Německo s tím začalo v únoru. Němci ale palivo nazvané E10 nekupují, protože většinou nevědí, zda je pro jejich auto vhodné. Místo toho raději dál tankují dražší a méně ekologický benzin Super (obdoba v ČR používaného naturalu), v němž je jen pět procent bioetanolu a který má E10 postupně nahradit. Motoristé a někteří politici proto začali volat po stažení nového "superbenzinu" z trhu.

Mezi vládou, výrobci pohonných hmot, automobilovým průmyslem, svazy na ochranu spotřebitelů a autokluby se kvůli tomu rozhořely ostré spory, kdo za tento stav může. Dnes se zástupci všech těchto subjektů sešli v Berlíně a dohodli se na společném postupu. Ten má spočívat především ve zlepšení informovanosti řidičů.

Podle ministra životního prostředí Norberta Röttgena má být v budoucnu na každé čerpací stanici v zemi k dispozici závazný seznam aut, které mohou E10 bez problémů používat. Tento přehled podle něj vypracují výrobci automobilů. "Pumpa je to místo, kde musí mít spotřebitel jasno," zdůraznil Röttgen, podle něhož je biobenzin vhodný pro více než 90 procent vozů na německých silnicích. Už dnes jsou takové seznamy na internetových stránkách německých autoklubů nebo na webu zpravodajské televize N-tv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů