Pátek, 19. dubna 2024

Kocourek: Stát by neměl těžbu za limity brzdit

Pokud se změní horní zákon, mohly by limity těžby přestat platit

Kocourek: Stát by neměl těžbu za limity brzdit

Málo uhlí dusí teplárny. Jestliže nezasáhne stát, řadě českých tepláren hrozí vážné problémy nebo dokonce krach.

Ministr průmyslu Martin Kocourek chce připravit půdu pro zrušení těžebních limitů v severních Čechách po roce 2014. Rozhodnutí, zda se rozšíří těžba hnědého uhlí za limity, by podle něho mělo záležet na jediném - na dohodě těžařů s majiteli pozemků a nemovitostí, které by těžební činnost zasáhla.

"Stát by neměl pokračování těžby vynucovat hrozbou vyvlastňování majetku, ale ani brzdit územními limity," prohlásil včera Kocourek. Ten také zveřejnil výsledky pracovní komise, která řešila budoucnost českého teplárenství, jež se musí vyrovnat s úbytkem uhlí.

Navzdory Kocourkovým slovům není stále jasno, zda se uhlí za limity bude, či nebude těžit. "Je tu naděje, že limity budou zrušeny, ale ne jistota," říká ředitel Teplárny Strakonice Aleš Seitz. Teplárna patří k těm, jež limity zajímají. Nebudou-li prolomeny, vyprší její kontrakt na uhlí z mosteckých dolů skupiny Czech Coal v roce 2017. Pokud padnou, prodlouží teplárně těžaři kontrakt až do roku 2030.

Horní zákon se změní

Ministr Kocourek řekl, že vládě navrhne co nejrychlejší úpravu horního zákona tak, aby byla zrušena možnost vyvlastnit soukromý majetek kvůli těžbě uhlí.

"Pak bude těžba možná jedině v případě jasné a dobrovolné dohody mezi vlastníky nemovitostí a těžební firmou. To umožní ukončit platnost limitů," prohlásil Kocourek. Jestliže plán projde, přestaly by limity platit po roce 2014, tedy po skončení mandátu současné vlády. Kabinet premiéra Petra Nečase se totiž zavázal, že je neprolomí, a své stanovisko těžko změní.

Teplárny požadují jistotu

Za hranicí limitů má společnost Czech Coal uhlobaronů Pavla Tykače a Jana Dienstla 750 milionů tun uhlí, státem ovládané Severočeské doly ze skupiny ČEZ pak dalších 100 milionů tun. Pokud zůstanou limity zachovány, bude podle většiny odborných propočtů chybět po roce 2013 na trhu šest milionů tun uhlí ročně. Řada velkých tepláren se ocitne bez šance uzavřít dlouhodobý kontrakt na uhlí a bude muset najít náhradní řešení.

"V letech 2012-2020 skončí platnost dlouhodobých smluv na dodávky pro 37 velkých tepláren. Bez dlouhodobých kontraktů na uhlí by většina centralizovaných zdrojů byla odsouzena k zániku. To by způsobilo výrazný nárůst ceny tepla," píše se ve včerejší tiskové zprávě ministerstva průmyslu.

Na růst ceny tepla tlačí i další faktory: zvýšení DPH, přísnější požadavky Evropské unie na emise skleníkových plynů a chystané platby za původně bezplatné emisní povolenky. Ministerstvo si nechalo na dvou vysokých školách zpracovat posudky o náhradě chybějícího hnědého uhlí v teplárnách jinými palivy - černým uhlím, zemním plynem, biomasou, komunálním odpadem či jadernou energií. "Podle kvalifikovaných odhadů můžeme očekávat skokové, nebojím se říci šokové zdražení tepla na dvojnásobek až trojnásobek - pokud nenajdeme jiné řešení," uvedl Kocourek.

Přechod tepláren na jiná paliva by si také vyžádal miliardové investice. "Musíme vědět, na čem bude česká energetika stavět. Nemůžeme riskovat, že se pustíme do drahé přestavby na plyn, za dva roky vláda uvolní limity a my zjistíme, že jsme vyhodili miliardy zbytečně," říká šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Rozhodnutí o limitech proto potřebují teplárny urychleně. "Musí padnout ještě v tomto volebním období," upozorňuje náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner. Jenomže teplárníci ani těžaři nemají po včerejším ministrově prohlášení žádnou jistotu. Kocourkovo stanovisko je nejednoznačné, žádné záruky energetikům neposkytuje. "Musíme si je prostudovat, zatím to nedokážeme komentovat," říká mluvčí skupiny Czech Coal Radek Stavěl.

Jasnější odpověď by těžařům i energetikům měla dát státní energetická koncepce, kterou má vláda schválit ještě letos na jaře. Měla by jednoznačně říci, zda stát s uhlím za limity počítá, či nikoli.

Bílina se patrně rozšíří

Větší šanci dostat se k uhlí za limity mají Severočeské doly. Ty mohou rozšířit na neobydleném území svůj důl Bílina. V jejich případě by stačilo, kdyby stát nechal rozhodnutí o těžbě na dohodě mezi těžaři a majiteli pozemků.

"U nás je dohoda o pokračování těžby za limity reálná, není tam střet zájmů s vlastníky pozemků. Obce u dolu Bílina na rozšíření těžby dlouhodobě připravujeme, domnívám se, že na ně dojde," řekl ředitel Severočeských dolů Jan Demjanovič. V takovém případě by Severočeské doly prodloužily životnost asi o dvacet let. Komplikovanější je prosazení těžby u dolů Czech Coalu, kde v cestě rypadlům stojí obce Horní Jiřetín a Černice, mezi jejichž občany je odpor proti těžbě velmi silný a ti jakékoliv pokusy o dohodu týkající se přesídlení odmítají.

9 velkým teplárnám
končí příští rok dlouhodobé smlouvy o dodávkách hnědého uhlí. V následujících šesti letech vyprší kontrakty dalším 17 velkým teplárenským zdrojům.

5 milionů lidí
má vytápěné domácnosti prostřednictvím centralizovaných zdrojů tepla.

1839 korun za Gj
může stát podle nejčernějšího scénáře MPO teplo v roce 2019. Stane se to pouze v případě, že se uhlí kompletně nahradí biomasou.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů