Pátek, 19. dubna 2024

Občané Havířova už dýchají prach

Občané Havířova už dýchají prach

Za porušení limitů hrozí v budoucnu citelné pokuty

Havířov/Plzeň, 11. března 2011 - Obyvatelé Havířova už od 8. března dýchají znečištění prachem "na dluh". Město překročilo povolenou kvótu 35 dní, po které smí legálně překročit denní limit pro znečištění prachovými částicemi (1). Havířov patří mezi města v České republice vůbec nejhůře postižená prachem. Místní obyvatelé se snaží prosadit zlepšení, ale obávají se, že situaci zhorší plánovaná stavba nových zdrojů znečištění jako velkokapacitní spalovny komunálních odpadů.


"Havířov podle údajů ČHMÚ překročil limit 36-krát už 8. března. Obyvatelé města dlouhodobě dýchají ovzduší, která vážně ohrožuje jejich zdraví a zbytečně zkracuje jejich životy. V loňském roce průměrná koncentrace prachu překračovala 2,5-krát hodnotu doporučenou Světovou zdravotnickou organizací (WHO). To jsou koncentrace, které významně zvyšují celkovou úmrtnost, ale hlavně úmrtnost na nemoci srdce a cév, rakovinu a nemoci dýchacího ústrojí," uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví (2) a dodal: "Evropská komise sice udělila České republice výjimku k překračování hodnot pro znečištění prachem, ale její platnost vyprší v červnu 2011 (3). Stát, kraj i město mají za povinnost podniknout všechny dostupné kroky ke zlepšení kvality ovzduší, jinak se vystavují riziku velmi vysoké pokuty, která by se počítala za každý den neplnění evropské směrnice o ovzduší."


"V Havířově byl roce 2009 překročen denní limit pro prach po 100 dní. Loni dokonce 114 dní! To je zhruba třikrát častěji než je legální. A místo opatření ke zlepšení ovzduší se plánuje utratit miliardy za další významný zdroj znečištění jako je obří spalovna komunálních odpadů," uvedla Lada Peterková z havířovského občanského sdružení o. s. OPS (4) a dodala:"Chceme tu žít a vychovávat sv&eacu te; děti, ale nehodláme obětovat svoje zdraví a zdraví svých blízkých. Miliardy, které mají proletět komínem spalovny, by měly být investovány do lepšího systému recyklace a kompostování odpadů a do opatření na zlepšení kvality ovzduší. Příkladem mohou být třeba belgické Flandy, kde materiálově využívají 3x více odpadů než u nás. Považujeme za naprosto nepřípustné budovat velký nový zdroj znečištění tam, kde je už teď zdraví lidí ohrožováno nadlimitním znečištěním. A budeme proto pokračovat v akcích jako je Bubnování pro zdraví a čistý vzduch."


Jako polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10 mikronu (PM10). Krátkodobé vdechování prachu zvyšuje počet zánětlivých onemocnění plic, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti. Dlouhodobé působení prachu zhoršuje plicní funkce u dětí i dospělých, zvyšuje počet chronických obstrukčních onemocnění plic a snižuje délky dožití hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění.

Zdroj: TZ Centrum pro životní prostředí a zdraví

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů