Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tábor by mohl do konce března rozhodnout, kdo odbahní Jordán

Tábor by mohl do konce března rozhodnout, kdo odbahní Jordán

Rada města Tábor by mohla na svém zasedání 28. března definitivně vybrat vítěze soutěže na odbahnění rybníku Jordán. Radnice vybírá z pěti nabídek. ČTK to řekl tajemník táborského městského úřadu Lubomír Šrámek.

Výběrová komise, která dá doporučení radě města, posuzuje i nabídku sdružení firem Swietelsky, Strabag a Hron za 259 milionů korun. Tuto nabídku sice loni v červenci město zamítlo jako podezřele nízkou, ale firmy se odvolaly k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ten jejich námitce vyhověl, protože podle něj byl tendr netransparentní.

"Výběrová komise se však stále domnívá, že nabídka sdružení firem Swietelsky, Strabag a Hron je mimořádně nízká," uvedl starosta Tábora Jiří Fišer. Nabídku za 259 milionů proto bude znovu posuzovat Vysoké učení technické v Brně.

Jeho podklady by pak měla mít výběrová komise do 28. března, aby radě města mohla předložit ke schválení vítěze soutěže. "Pokud nenastanou žádné komplikace, rada města by skutečně mohla na svém zasedání 28. března definitivně vybrat nejlepší nabídku na odbahnění Jordánu," řekl Šrámek.

Soutěž už loni svého vítěze měla. Tehdy nepravomocně vyhrálo sdružení firem Daich, Metrostav a Zvánovec s cenou za odbahnění 372 milionů korun, které o zakázku usiluje i nyní. Po rozhodnutí ÚOHS ale musí Tábor nabídky znovu posoudit.

Pokud rada města vybere vítěze na odbahnění Jordánu 28. března a když nikdo ze soutěžících nepodá námitku proti výsledkům, rozhodnutí nabude právní moci a bude možné podepsat smlouvu. Když nenastanou další právní komplikace, práce na odbahnění začnou patrně až v říjnu, kdy lze vylovit ryby a zahájit upouštění vody.

Táborský Jordán je nejstarší vodní nádrž v Česku, vznikl ve 13. století. Od roku 1830 jej ale nikdo nevypouštěl a nemá již ani spodní výpusť. Proto se městský úřad předloni rozhodl, že rybník o rozloze 51 hektarů nechá odbahnit, vyčistit a především vybuduje uvedenou spodní výpusť.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů