Pátek, 29. března 2024

Ekologická dovolená

Zařízení, která v České republice získala ekoznačku EU, jsou už nejrůznějších kategorií, od ubytování s pěti hvězdičkami až po autokemp. Patří mezi ně i tříhvězdičkový hotel Irida v Plzni.

Ekologická dovolená

Že jste v ekologickém hotelu, poznáte třeba podle toho, že baterie v koupelnách jsou opatřené spořiči vody, svítí se šetrnými žárovkami a odpad se třídí i na pokojích. Topí se s využitím zelené energie a na snídani dostanete bioprodukty nebo i bezlepkovou stravu.

"Že bychom přilákali ekoznačkou více klientů, to asi ne, opravdu jen málokdy poptávají hosté náš hotel právě kvůli ekologickému provozu," tvrdí manažerka hotelu Dagmar Vítovcová ml.

Majitelka hotelu usilovala o ekoznačku prý především kvůli úspoře financí i životního prostředí. "Náklady na energii jsou asi o jednu třetinu nižší než u běžně provozovaných hotelů," vysvětluje Vítovcová.

Označení ekohotel je však potřeba si hlídat, kontroloři prý průběžně jezdí a dohlížejí na to, zda je vše v souladu s jejich kritérii pro jeho získání.


Kolik to stojí: Za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji i se snídaní dáte od června do října 2000 Kč, ve zbytku roku o 250 Kč méně.

EKOHOTEL IRIDA
Na Poříčí 398/3, Plzeň
Tel.: 373 729 612, 725 479 418
www.irida.cz

HOTELY, KDE JSOU K PŘÍRODĚ ŠETRNÍ

CHATEAU MCELY

Pětihvězdičkový zámecký hotel nedaleko Mladé Boleslavi
www.chateaumcely.com

CENTRUM VERONICA HOSTĚTÍN

Ubytování v ekopenzionu - modelovém pasivním domě v Bílých Karpatech
hostetin.veronica.cz

AUTOCAMP OASA STAŇKOV

První ekokemp v ČR najdete na břehu Staňkovského rybníka nedaleko Chlumu u Třeboně
www.campoasa.cz

HOTEL ADALBERT

Tříhvězdičkový hotel s certifikátem "ekologicky šetrná služba" v Praze-Břevnově
www.brevnov.cz


VE SVĚTĚ SE SPÍ NA STROMECH I V˙TRUBKÁCH

TREEHOTEL

V Harads na severu Švédska můžete bydlet v pokojích umístěných mezi kmeny stromů. Hotelové pokoje, navrhované známými designéry s důrazem na ekologickou šetrnost, stojí od 3500 švédských korun (asi 9650 Kč).

THE CHOCOLATE BOUTIQUE HOTEL

Místo, kde se sny milovníků čokolády stávají skutečností. Rodinný hotel v anglickém Bournemouthu nabízí 13 pokojů s čokoládovou tematikou. V každém z nich najdete jiný výběr ručně vyráběné čokolády. Samozřejmostí je čokoládový bar, workshop, nebo dokonce kurz malování pomocí čokolády. Ceny dvoulůžkových pokojů začínají na 90 librách (asi 2550 Kč).

CAPSULE HOTEL

Jasně oranžová plavidla kdysi sloužila na ropné plošině, dnes v nich můžete přespat v nizozemském Haagu. Kruhové pokoje měří v průměru jen 4,25 metru, komfortu si tedy moc neužijete, originalita se ale cení. Za noc tu zaplatíte 60 eur.

DAS PARK HOTEL

Od roku 2004 lze v rakouském Ottensheimu nedaleko Lince přespat v betonových vodovodních trubkách. Každá z trubek váží 9,5 tuny, je dlouhá 2,5 metru a jejich vnitřek vyzdobil svými obrázky Thomas Latzel Ochoa. Jen pozor, i v létě jsou trubky pořádně studené. Kolik za noc zaplatíte, tu nechávají na libovůli hostů.

CONTROVERSY TRAM

Ještě jednou Nizozemsko: Frank a Irma Appelovi přeměnili v hotel několik vyřazených tramvají a železničních vozů. Sami majitelé spí ve dvoupatrovém anglickém autobusu. Ceny začínají na 40 eurech na osobu.

AUTOR: Tereza Hromádková

Kráceno

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů