Pátek, 29. března 2024

Plzeňsko využije zkušenosti krajů Evropy se životním prostředím

Plzeňsko využije zkušenosti krajů Evropy se životním prostředím

Zkušenosti jiných evropských regionů například se spalováním komunálních odpadů, využíváním obnovitelných zdrojů energie a energetickou soběstačností může získat Plzeňský kraj díky členství v mezinárodním uskupení Encore. Je to síť 112 evropských regionů ze dvou desítek zemí zaměřená na životní prostředí. Plzeňský kraj je jediným regionem v Česku, který do organizace vstoupil. Řídicí skupina Encore jednala v těchto dnech v Plzni především o přípravě konference, která se uskuteční příští rok v Nizozemsku, řekl dnes novinářům krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD).

Právě zkušenosti ostatních regionů se spalovnami odpadu mohou být pro Plzeňsko, kde má u Chotíkova vzniknout velká spalovna, cenný zdroj informací. "Ty informace jsou nesmírně cenné, díky nim se můžeme vyvarovat chyb, které bychom třeba jinak udělali. Ještě dřív, než jsme se stali členy Encore, jsme informace o spalovně získávali u švédského regionu," poznamenal Smutný.

Také nizozemský člen řídicího výboru Encore Gjalt Gjaltema považuje výměnu informací a zkušeností regionů za jeden z hlavních přínosů členství v konferenci regionů. "U nás například vyrostla skládka až do výšky 75 metrů, proto jsme se už před 12 lety rozhodli pro výstavbu spalovny, která dnes patří mezi největší v Evropě. Zároveň jsme založili celý energetický park, takovou továrnu, která ze spalovny dál využívá energii. I v tomto můžeme hovořit o spolupráci a předávat zkušenosti," řekl.

Zatímco v minulých letech skupina Encore, která funguje od roku 1993, směřovala vrchol své činnosti k výročním konferencím konaným jednou za dva roky, nyní hodlá pozměnit strukturu činnosti. Více důrazu chce v době mezi konferencemi klást na užší spolupráci menších skupinek regionů, které spojuje stejný problém. Mohou to být problémy s nedostatkem pitné vody, otázky dopravy, průmyslu a jeho vlivu na životní prostředí či problémy s obnovitelnými zdroji nebo s udržením biodiverzity, vyjmenoval Joop Kramer. Zdůraznil, že právě regiony si mohou nejen vyměňovat zkušenosti, ale mohou i ovlivnit politiku a normy EU. "Protože jsou to právě regiony, které vnášejí zákony a politiku EU do skutečné praxe," uvedl.

Plzeňský kraj se podle Smutného zajímá zejména o problematiku energetické soběstačnosti. "Samozřejmě, že soběstační nebudeme nikdy, ale jedná se o získávání zdrojů energie, především tepla. Plzeňský kraj netěží fosilní paliva, měli bychom maximálně využít obnovitelných zdrojů - bioplynové stanice zaměřené i na teplo, spalování štěpky i dalších plodin," uvedl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů