Úterý, 19. března 2024

Výkon solárních elektráren na začátku roku stagnuje

Výkon solárních elektráren na začátku roku stagnuje

Instalovaný výkon solárních elektráren v tuzemsku na začátku letošního roku stagnuje kvůli méně výhodným podmínkám finanční podpory. Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren, na které Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal licenci, k 1. březnu činil 1958 megawatt. To je jen o zhruba šest megawatt více, než kolik činil výkon licencovaných elektráren na začátku ledna. Vyplývá to údajů zveřejněných ERÚ.

Kvůli výhodně nastaveným podmínkám zažila Česká republika v loňském roce boom solárních elektráren. Instalovaný výkon fotovoltaických zdrojů za rok 2010 vzrostl o téměř 1500 MW, na začátku loňského roku činil 463 MW.

V důsledku rozvoje solárních elektráren a podpory obnovitelných zdrojů hrozilo pro letošní rok výrazné zdražení elektřiny. Vláda proto přijala sérii opatření, která omezila zdražení elektřiny v průměru na 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky.

V rámci vládních opatření proti zdražení elektřiny byl například přijat návrh o zdanění solárních elektráren sazbou 26 procent. Skončila finanční podpora velkých solárních elektráren vybudovaných na volné ploše a ERÚ také výrazně snížil výkupní ceny za elektřinu ze solárních zdrojů.

Podnikatelé v solárním oboru tvrdí, že vládní opatření přinesou likvidaci fotovoltaiky v Česku a proti novým pravidlům se někteří chtějí bránit soudně. Skupina senátorů kvůli krokům vlády podala ústavní stížnost.

Solárních elektráren v Česku v současnosti funguje bezmála 13.000, na začátku loňského roku jich bylo 6032. Většinu slunečních elektráren tvoří menší zdroje. Na výši instalovaného výkonu se podílí nejvíce velké elektrárny o výkonu několika desítek megawatt.

Hlavním provozovatelem tuzemských fotovoltaických elektráren je společnost ČEZ. Celkový instalovaný výkon všech solárních elektráren ČEZ se pohybuje kolem 125 MW. "V letošním roce neplánuje Skupina ČEZ připojit žádné další fotovoltaické zdroje," sdělil ČTK mluvčí ČEZ Martin Schreier. Mezi další významné provozovatele solárních zdrojů z hlediska instalovaného výkonu v ČR patří společnost Energy 21 či FVE Czech.


Instalovaný výkon solárních elektráren, na které ERÚ vydal licenci:

Datum Instalovaný výkon (MW) Počet elektráren
1. leden 2009 65,74 1475
1. leden 2010 462,92 6032
1. leden 2011 1952,70 12.861
1. únor 2011 1955,69 12.894
1. březen 2011 1958,38 12.898


Zdroj: ERÚ

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů