Středa, 24. dubna 2024

Sportovní stadiony mají být více zelené. Jako příklad

Sportovní stadiony mají být více zelené. Jako příklad

Sport jako ideální propagační prostředek nových ekologických technologií? Vědci a ekologové v USA věří, že to může být ideální spojení.

Vedení profesionálních lig nejsledovanějších zámořských sportů - amerického fotbalu NFL, baseballové MLB, basketbalové NBA i hokejové NHL - na základě jejich doporučení rozeslalo svým týmům návod, jak být "green".

Solární panely na střechách sportovních stadionů nebo na přilehlých parkovištích, recyklované materiály, úsporné toalety šetřící vodu a osvětlení s využitím LED technologie, to jsou standardy pro projekty nových arén.

Příklad? Na konci minulého roku oznámili New York Yets dokončení stavby 3000 solárních panelů na střeše tréninkového centra ve Florham Parku. Jde zatím o největší využití solární energie v NFL, solární panely by měly být schopny generovat 750 000 kilowathodin a sníží tak škodlivé emise CO2 vznikající při výrobě elektřiny v uhelných elektrárnách podobným způsobem, jako kdyby zmizely ze silnic stovky aut. Sluneční elektrárnu pro Yets postavila čínská společnost Yingli Solar, mimochodem od ledna letošního roku jeden z hlavních partnerů fotbalového Bayernu Mnichov.

Spojení sportu a ekologie má, zdá se, budoucnost. "Solární energie stále naráží na finanční a technologické bariéry, ale nejhorším nepřítelem je prostě obyčejný odpor lidí. Sport, který na rozdíl od vědy sledují miliony lidí, by tohle mohl změnit," věří Allen Hershkowitz z mezinárodní organizace Natural Resources Defense Council. Právě on a další vědci se podíleli na ekologické "kuchařce" pro zámořské sportovní kluby.

Ekologické trendy respektuje i na podzim otevřená hala Consol Energy Center v Pittsburghu, kde hrají zápas hokejisté Penguins. "Spousta hráčů začínala svou kariéru na jezeře či rybníku. Není dobré, když předčasně roztávají," podpořil při otevření arény boj proti globálnímu oteplování i komisionář NHL Gary Bettman.

Do konce letošního roku by měl být dokončen i projekt týmu NFL Philadelphia Eagles za třicet milionů dolarů, jenž počítá se stavbou větrných turbín. Využití obnovitelných zdrojů slibují také architekti fotbalového stadionu v Římě či organizátoři olympiády v Soči. Na fotbalovém mistrovství světa v Kataru by měla solární energie pohánět klimatizaci.

Fotogalerie zelených stadionů www.ihned.cz

AUTOR: Martin Hruban
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů