Čtvrtek, 28. března 2024

Jádro děsí. Svět chystá kontroly

Havárie v atomové elektrárně Fukušima 1 způsobila, že řada zemí zvažuje odklon od jaderné energetiky.

Jádro děsí. Svět chystá kontroly

Jaderná energetika má za sebou jeden z nejhorších týdnů v historii. Ničivé zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály doprovázené obrovskou vlnou tsunami poškodilo čtyři atomové elektrárny na největším japonském ostrově Honšú.

Tři z nich se podařilo odstavit, a zabránit úniku radiace. Ve čtvrté propuklo ohnivé peklo.

Fukušima 1 sice přestála zemětřesení bez větších škod, vlna tsunami však byla pro nejstarší jadernou elektrárnu na japonských ostrovech osudná.

Zničila záložní zdroje elektřiny a bez nich technici nemohli spustit pumpy, které by ochlazovaly palivo v reaktoru. Jeho teplota nakonec vzrostla natolik, že se vypařila chladicí kapalina a palivo se začalo tavit.

V úterý otřásl druhým reaktorem už čtvrtý výbuch a japonská vláda oznámila poměrně rozsáhlý únik radioaktivity.

Tokio v ohrožení

Japonsko už o víkendu evakuovalo z okruhu 20 kilometrů přes 200 tisíc lidí. Po zprávách o úniku radioaktivity začali prchat lidé i ze 240 kilometrů vzdáleného Tokia.

Radioaktivní mrak podle expertů může nakonec zasáhnout i vzdálenou Evropu.

Odborníci prozatím havárii ve Fukušimě hodnotí stupněm 4 na sedmibodové mezinárodní škále.

Stejně byla v minulosti ohodnocena i nehoda v československé jaderné elektrárně v Jaslovských Bohunicích v 70. letech (viz Memento z Bohunic).

Nečekanou katastrofou byli šokováni nejen odpůrci jaderné energetiky, ale i její dlouholetí příznivci.

>>Je to hrozné. Mám tam přátele. Každá taková událost musí nutně vést k zamyšlení,<< uvedl v telefonickém rozhovoru bezprostředně po vyhrocení situace ve Fukušimě bývalý ředitel jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký.

Evropa chce kontrolu

Havárie a následný únik radioaktivních plynů v Japonsku otřásá celosvětovým jaderným programem.

Například Švýcarsko již oznámilo, že pozastaví proces výstavby tří nových elektráren a přezkoumá jejich bezpečnostní parametry.

Rakousko, dlouhodobý odpůrce energie z jádra, ústy ministra životního prostředí vyzvalo k provedení zátěžových testů všech jaderných elektráren na starém kontinentě.

Německá kancléřka Angela Merkelová již uvedla, že její země odstaví sedm nejstarších bloků, které byly postaveny před rokem 1980. Ty budou mimo provoz minimálně tři měsíce, během nichž experti prověří jejich bezpečnost.

Zároveň Německo posoudí, za jakých podmínek bude pokračovat v provozu jeho dalších sedmnáct reaktorů. Původně oznámené plány na prodloužení jejich životnosti se odkládají na neurčito.

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger již svolal kvůli jaderné bezpečnosti mimořádnou schůzku.

Její účastníci se zatím nedohodli na žádné podobě zátěžových testů jaderných elektráren. Do budoucna se však náročnému testování evropská jaderná zařízení nejspíše nevyhnou. Podle Oettingera by Evropa měla dokonce zvážit, jestli může naplnit své energetické potřeby bez jaderných zdrojů.

Čeští představitelé se zatím k plánům a požadavkům některých evropských zemí na zastavení jaderných programů stavějí rezervovaně.

Podle nich není možné, že by v Temelíně nebo v Dukovanech mohla hrozit katastrofa podobného rozsahu, jaká nyní otřásá Japonskem.

>>Můžeme diskutovat o potenciálních rizicích, ale myslím, že Česka se netýkají,<< prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Technologie připravené pro dostavbu dalších dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín jsou podle jeho slov ještě bezpečnější než ty současné.

To potvrzuje i bývalý ředitel Temelína František Hezoučký.

>>Projekt reaktoru francouzské společnosti Areva obsahuje takzvaný lapač aktivní zóny, projekty reaktorů Westinghouse a Škody JS zase mají pasivní odvod tepla, takže palivo k ochlazení vůbec nepotřebuje záložní zdroje,<< dodává.

Právě výpadek záložních zdrojů a nemožnost ochlazovat reaktor jsou zřejmě hlavní příčinou současné katastrofy ve Fukušimě.

Podle Hezoučkého by svět měl japonskou havárii důsledně zanalyzovat dříve, než začne projednávat budoucnost jaderné energetiky jako celku.

Temelín do Japonska nemůže

Pro přesnost je třeba doplnit, že Temelín ani Dukovany by katastrofu stejného rozsahu, jaká postihla sever Japonska, nepřestály.

Konstrukce obou elektráren totiž mohou vydržet místní zemětřesení maximálně o síle 5,5 stupně Richterovy stupnice. A tedy méně než to, jaké zasáhlo japonskou Fukušimu.

>>Zemětřesení takové intenzity, jako bylo to v Japonsku, se může vyskytovat jen v místech, kde se spojují litosférické desky. Nejbližší takové místo je ve Středozemním moři,<< vysvětluje přední český seizmolog Jan Švancara z Ústavu fyziky Země.

Ve středu litosférických desek, kde se nachází i Česká republika, se podle jeho slov objevují zemětřesení jen zřídka a o maximální síle do 5 stupňů Richterovy škály.

>>Podle našich průzkumů se zde podobné zemětřesení neprojevilo za posledních 20 tisíc let,<< dodal Švancara.

Co tedy vlastně české jaderné elektrárny vydrží?

>>Zařízení důležitá z hlediska bezpečnosti jsou projektována a konstruována tak, aby odolala vnějším vlivům, které v lokalitě připadají v úvahu. A to jak přírodním vlivům, tak jevům vyvolaným lidskou činností,<< tvrdí mluvčí energetické společnosti ČEZ Marek Sviták.

>>Důležité systémy jsou odolné například proti zemětřesení, extrémním teplotám, mimořádným srážkám, vichřicím či tlakovým vlnám třeba pádu letadla,<< dodává.

Energetická společnost ČEZ se podle informací týdeníku Ekonom přesto snaží v zadávací dokumentaci pro dostavbu dalších bloků Temelína ochranu elektrárny zvýšit. Například má oproti současným stavbám výrazně vzrůst odolnost proti zemětřesení.

AUTOR: Robert Zelenka
AUTOR: Lukáš Rozmajzl

5,5 stupně
je maximální síla místního zemětřesení, kterou by ustál Temelín.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů