Pátek, 29. března 2024

Víte, že... o nákupu malých spotřebičů rozhodují ženy, o jejich recyklaci pak většinou muži?

Víte, že...  o nákupu malých spotřebičů rozhodují ženy, o jejich recyklaci pak většinou muži?

Žehličky, rychlovarné konvice či vysoušeče vlasů v českých rodinách vybírají z 81 procent ženy. V případě velkých kuchyňských spotřebičů je konečné rozhodnutí téměř stejným dílem na obou pohlavích. Jakým způsobem dojde k vyřazení a recyklaci elektrospotřebičů pak určují hlavně muži. Tyto výsledky vyplývají z rozsáhlého průzkumu, který si na vzorku více než 1 200 českých domácností nechal zpracovat kolektivní systém ELEKTROWIN.

V případě nákupu malých domácích elektrospotřebičů má hlavní rozhodovací slovo žena. Ta mnohdy vybírá na základě potřeby a podle toho, jak ji spotřebič zaujme svým designem. Muž v těchto případech hledí spíše na technické parametry a kvalitu. V 74 procentech případů je pak muž tím, kdo rozhoduje o způsobu recyklace elektrozařízení. "O odevzdání těžších elektrospotřebičů k recyklaci se přirozeně starají muži. V případě drobných elektrospotřebičů se pak poměr vyrovnává. Smutné však je, že právě značná část drobného elektroodpadu stále končí v běžné popelnici," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. "Například až polovina vysoušečů vlasů končí v popelnici na komunální odpad nebo dokonce v kontejneru na plasty," dodává Tvrzník.

Zvýšit množství vysbíraného drobného elektroodpadu mají pomoci také červené kontejnery, jež nezisková společnost ELEKTROWIN postupně rozmisťuje v jednotlivých krajích. Ty jsou obvykle umístěny tam, kde jsou již obyvatelé zvyklí nosit ostatní odpad určený k recyklaci.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 100 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 600 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů