Pátek, 29. března 2024

Školy mohou dostat grant na podporu spolupráce žáků, rodičů a obce

Školy mohou dostat grant na podporu spolupráce žáků, rodičů a obce

I letos podpoří Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy SEVER školní projekty vznikající za spolupráce žáků, rodičů, obce a další veřejnosti. Žáci tak mají možnost zapojit se do konkrétních změn v jejich obci a naučit se spolupracovat s ostatními partnery, kteří se na projektu podílejí. Finanční podporu ve výši až 55 000 korun mají možnost získat všechny školy zapojené do sítě Škol pro udržitelný život. Generálním partnerem programu Škola pro udržitelný život je společnost Toyota Motor Czech spol. s r.o.

"Všechny školy, které jsou do sítě Škol pro udržitelný život zapojené, už mají za sebou plánování
s komunitou, na kterém si stanovily téma svého projektu a určily, jak do něj co nejefektivněji zapojit všechny partnery. Právě díky dobrému naplánování svého projektu mají možnost na něj získat finanční podporu," uvádí Zuzana Eliška Veselá z Nadace Partnerství. "Program Škola pro udržitelný život je ale otevřený
i dalším zájemcům, stačí vyslat alespoň jednoho pedagoga na náš vzdělávací kurz a vytvořit spolu se zástupci komunity zásobník školních projektů podporujících udržitelný rozvoj místa," doplňuje Veselá.

Cílem programu Škola pro udržitelný život je prohloubit spolupráci mezi učiteli, žáky, obcí a místními obyvateli. Obsah konkrétních projektů se poměrně různí: "V minulých letech školy například pomohly upravit místní parky a dětská hřiště, čistily studánky, řešily problémy s dopravou a odpady, instalovaly solární panely nebo rozšiřovaly povědomí o místních potravinách i biopotravinách a zaváděly jejich používání do školních jídelen," uvádí Lucie Munzarová ze Střediska ekologické výchovy SEVER.

"Každá škola má ve spolupráci s místními obyvateli možnost společně řešit problém, který právě vnímají jako potřebný," zdůrazňuje Lucie Munzarová jednu z hlavních předností programu..

Program Škola pro udržitelný život běží již od roku 2004, začínal nejprve v několika krajích ČR a postupně se úspěšně rozrostl do celorepublikové působnosti. V roce 2007 obdržel program prestižní Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí, kterou uděluje Business Leaders Forum.


Kontakt:
Zuzana Eliška Veselá, odborná koordinátorka, e-mail: zuzana.vesela@nap.cz, tel: 515 903 139

Lucie Tomášková, odborná koordinátorka, e-mail: lucie.tomaskova@ekologickavychova.cz, tel: 739 454 756

www.skolaprozivot.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů