Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Místopředseda ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil se po svém odchodu z vládní funkce stává klíčovým mužem pro vnitřní chod ODS. Drobil včera potvrdil, že má na starosti ustavení stranických odborných komisí a proměnu manažerské sítě ODS. Oba tyto kroky patří k hlavním vnitřním změnám, které nyní ODS chystá.

Plastové tašky na jedno použi-tí by mohly být v EU zakázány. Evropská komise se ústy eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika nechala slyšet, že se hodlá vážně zabývat "explozí" v jejich výrobě a používání. Brusel proto spustí široký konzultační proces a provede si analýzu dopadů jejich případného zákazu.

Zatímco zapojení firem v USA do ekologických nebo sociálních projektů již patří k bontonu, v Evropě se tento trend teprve prosazuje. Německé O2 zapojilo rapera Koole Savase do CSR projektu na podporu mladých lidí, Adidas pracuje na sportovních botách pro chudé a Danone založilo katedru pro sociální byznys při wiesbadenské univerzitě.

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček rozdělil první dvě ceny: půl milionu pro Libora Michálka, bývalého ředitele Státního fondu životního prostředí, a sto tisíc pro Ondřeje Závodského, který upozornil na netransparentní zadávání zakázek na ministerstvu vnitra.

Plzeňská teplárenská letos nahradí 200 tisíc tun uhlí, třetinu svých ročních potřeb, biomasou. Firma, která loni spálila 230 tisíc tun biomasy, chce letos překročit 300 tisíc tun, což je maximum, které dokáže využít.
Díky největšímu českému energobloku na spalování biomasy, spuštěnému loni v květnu, už podnik letos vyrobí 42 procent elektřiny z tohoto alternativního paliva. "Stále převažují zbytky z lesa, ale už letos máme dohodnuto 70 tisíc tun cíleně pěstované biomasy na polích, což je desetkrát více než před čtyřmi lety, kdy jsme s ní začínali," řekl šéf stoprocentně městské teplárny Tomáš Drápela.
Zemědělci se podle něho pustili do jejího pěstování na polích, která ležela ladem. Teplárna jim za ni platí více než u odpadu z lesa, protože za její spalování získává vyšší výkupní cenu za vyrobenou elektřinu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů