Čtvrtek, 18. dubna 2024

Důvěra Čechů v jádro trvá

Důvěra Čechů v jádro trvá

Závěry aktuálního průzkumu společnosti SANEP ukazují, že 54,4 % Čechů nemá ani v současné době obavy z jaderné energetiky a 69 % dotázaných považuje domácí jaderné elektrárny Temelín a Dukovany za bezpečné.

Většina domácí populace (60,3 %) rovněž nadále podporuje dlouhodobou energetickou koncepci vlády, která v rámci podpory ekologicky čisté výroby energie počítá s rozvojem jaderných elektráren.

Česká veřejnost podle průzkumu ze dvou třetin důvěřuje i předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábové, která mj. tvrdí, že domácím jaderným elektrárnám podobné problémy jako v japonské elektrárně Fukušima nehrozí. Zároveň ovšem 58,8 % veřejnosti požaduje, aby Česká republika přistoupila k přezkoumání bezpečnosti všech svých jaderných elektráren. Informace o tom, jak se zachovat v případě stavu jaderného ohrožení, považuje za dostatečné méně než třetina veřejnosti.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 16.-19. března 2011 na vybrané skupině 6564 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 16 182 dotázaných z 200 tisíc registrovaných uživatelů.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba se u uvedené skupiny obyvatel pohybuje v rozmezí +1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů