Čtvrtek, 25. dubna 2024

Koncentrovaná solární energie

Technologie koncentrované solární energie (CSP) převádí sluneční světlo na teplo pomocí parabolických zrcadel, které sluneční záření soustředí na olejový přijímač. Díky zrcadlům je olej v trubkovém přijímači ohříván s až 80násobnou intenzitou. Tepelná energie se dále v centrálním výměníku přeměňuje na páru vedenou do tradiční parní turbíny.

Koncentrovaná solární energie

Výhody koncentrace

Fotovoltaické systémy bývají obvykle používány decentralizovaně. Jejich výkon silně kolísá v závislosti na aktuálních slunečních podmínkách i na úhlu dopadu paprsků, který se v průběhu dne mění. Proti tomu jsou koncentrované solární elektrárny ideální pro centrální výrobu energie. Poskytují vysoký výkon v průběhu výrazně delšího časového období a s pomocí tepelné akumulace lze dosáhnou stabilního výkonu i ve chvílích, kdy slunce nesvítí v plné intenzitě.

Možnost hybridního provozu

Další výhodou je možnost provozu kombinujícího sluneční ohřev oleje s ohřevem fosilními palivy, plynem či biomasou. Díky tomu lze jednoduše splnit podmínky regulovatelnosti výkonu elektrárny, navíc s možností zajištění výroby energie i v noci.

CSP v praxi

Na americkém kontinentu mají koncentrované solární elektrárny již téměř 20letou tradici. Zkoušejí zde mimo jiné i CSP technologii založenou na parabolickém disku, v jehož ohnisku je umístěn Stirlingův motor (teplovzdušný motor využívající dvou pracovních prostorů s horkým a studeným vzduchem, zahřívaným zvenčí, dnes se používá helium nebo vodík, které mají větší tepelnou vodivost; špatně se reguluje, proto má omezenější možnosti nasazení).

Hlavním trhem koncentrované sluneční elektrárny je však především Španělsko. Nedávno zde například firma SCHOTT Solar instalovala více než 23 000 speciálních přijímačů vakuově uložených ve vysoce transparentních a robustních trubicích z borosilikátového skla.

Nový typ antireflexní vrstvy absorbéru má vysokou odolnost proti oděru a zároveň umožňuje přenos více než 96 procent slunečního záření. Solární elektrárna o výkonu 77 megawattů se skládá z cca 552 000 m2 odrazové plochy parabolických žlabů. Přijímače vytvářejí v součtu délkou cca 92 km.

Legislativa v plenkách

Podle Evropské asociace sektoru koncentrátorových solárních elektráren ESTELA by mohlo být v jižní Evropě do roku 2030 instalováno až 62 000 MW KSE. Nicméně z důvodu nevhodně nastavených dotačních podmínek se v Evropě zatím prakticky nevyužívá možností hybridního provozu, který by z elektrárny učinil skutečně stabilní, plně regulovatelný zdroj elektrické energie.

Jak je vidět, Evropa se bude muset ještě hodně učit, pokud bude chtít využívat obnovitelné zdroje energie skutečně efektivně a bez zbytečného zdražování energie.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů