Čtvrtek, 28. března 2024

Potraviny dovážené z Japonska do České republiky jsou pod důkladnou kontrolou

České dozorové orgány začaly kontrolovat potraviny dovážené z Japonska už minulý týden. Chtějí tak vyvrátit jakékoli podezření, že by se k nám mohlo dostat nebezpečné zboží z regionů poblíž jaderné elektrárny Fukušima. Podle aktuálních informací Státní veterinární správy i Státní zemědělské a potravinářské inspekce je vše v pořádku.

Potraviny dovážené z Japonska do České republiky jsou pod důkladnou kontrolou

Evropská unie nařídila členských zemím, aby od 28. března začaly přísněji kontrolovat zásilky rostlinného a živočišného původu pocházející z Japonska. Česká republika zvýšila dohled nad japonskými potravinami už minulý týden, ještě před tímto nařízením.

"Rozhodně není žádný důvod k panice. V zájmu co nejlepší ochrany spotřebitele začaly české dozorové orgány testovat japonské potraviny ještě dříve, než k tomu vyzvala Evropská unie. A to přesto, že agrární dovoz z Japonska není příliš významný. Naše kontrolní mechanismy jsou velmi dobře nastavené a navíc je prověřila nedávná aféra s dioxinovým masem z Německa," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Vzorků je málo

Státní zemědělská a potravinářská inspekce má s Generálním ředitelstvím cel uzavřenou dohodu, podle které budou všechny zásilky potravin neživočišného původu z Japonska propuštěny do obchodů až po kontrole dokumentace, odběru vzorků a předložení vyhovujících výsledků z laboratoře. Do té doby zůstává zásilka pod celním dohledem. Inspektoři zatím odebrali dva vzorky zeleného čaje, výsledky budou mít za dva až za tři týdny.

Státní veterinární správa kontroluje potraviny živočišného původu. Od jaderné havárie ve Fukušimě ale do České republiky žádné takové zboží přímo z Japonska nepřišlo. Přesto Státní veterinární správa upozornila všechny krajské veterinární správy na nařízení Evropské unie o přísnějším dohledu.

Evropská unie kontroluje všechny potravinové zásilky z Japonska na svých hranicích.

Obchody s Japonskem

Agrární obchod mezi Českou republikou a Japonskem není, co do objemu, příliš významný. V posledních pěti letech dosahuje obrat ročně 500 až 600 milionů korun. Dovoz z Japonska přitom činí maximálně 10% z celkového obratu. Česká republika dováží různorodý sortiment zboží ve velmi malých objemech. Nejvýznamnější položky jsou: přípravky pro omáčky, čaj, droždí, řasy, konzervované ovoce a ořechy, svatojánský chléb a akvarijní rybky.

Jednoznačně převažuje vývoz, který přesahuje i více než 90% obratu vzájemného agrárního obchodu. Česká republika vyváží do Japonska převážně chmel a slad.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů