Pátek, 29. března 2024

Premiér Nečas podrazil Litvínov. Chce k němu poslat Tykačova rypadla

Premiér Nečas podrazil Litvínov. Chce k němu poslat Tykačova rypadla

Předseda ODS Petr Nečas včera podpořil plán ministra průmyslu Kocourka, který chce prolomit platné limity těžby hnědého uhlí, pokud se těžební společnost dohodne s dotčenými vlastníky. Tento záměr je v rozporu s předvolebními sliby ODS i s jejími závazky plynoucími z koaliční smlouvy. Zde se výslovně píše, že vláda limity nejen zachová, ale "bude usilovat o jejich legislativní zajištění" (1).

"Petru Nečasovi jsme věřili. Včera se bohužel ukázalo že jde o podrazáka, na jehož slovo se nedá spolehnout. Pokud nyní říká, že se limity mohou prolomit a nemají žádnou oporu v právním řádu, považuje buď koaliční smlouvu za cár papíru, nebo by si ji měl ještě dnes večer přečíst večer pod lampou. Zjistil by, že právě k onomu právnímu zajištění se jeho vláda zavázala," komentovala včerejší Nečasovo vyjádření Tereza Otcovská z litvínovského sdružení Kořeny, které proti prolomení limitů úspěšně bojuje již pátým rokem.

Premiér též uvedl, že Tykačova těžební firma Czech Coal se bude v případě prolomení limitů muset "vypořádat" s vlastníky pozemků. Pokud tím myslel pouze 800 vlastníků v Horním Jiřetíně, zapomněl dodat, jak by si představoval vyrovnání s více než 26 000 obyvateli Litvínova, kteří by v případě rozšiřování dolu museli po desítky let snášet prach, hluk a vibrace z velkorypadel pracujících pouhých 500 metrů od nejbližších obytných domů.

"Rozšiřování dolů by mělo dalekosáhlé ekologické, sociální a ekonomické dopady na celý region a jeho budoucí rozvoj. Stát nemůže jen tak rezignovat na ochranu desítek tisíc místních lidí, kteří by byli nuceni žít na hraně jámy, a nechat otázku další dlouhodobé těžby a devastace Severních Čech na vyjednávacích schopnostech těžařů a hloubce měšce Pavla Tykače," dodal člen výboru Kořenů Emil Jeníček.

Občanské sdružení Kořeny se nicméně neobává, že by pokus ODS o prolomení limitů mohly ve vládě projít. Strana má v kabinetu menšinu a jak Věci veřejné, tak TOP09 opakovaně v posledních dnech potvrdili, že prolomení limitů nepřipustí.

Odkazy:
(1) Koaliční smlouva o vytvoření koalice rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boji proti korupci, str. 32 (http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/dulezite-dokumenty/koalicni_smlouva_ods_top09_vv.pdf)

Kontakty:
Emil Jeníček, občanské sdružení Kořeny
tel: 608 555 828, e-mail: oskoreny@email.cz
Tereza Otcovská, občanské sdružení Kořeny
tel: +777 666 768, e-mail: oskoreny@email.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů