Sobota, 27. dubna 2024

Politička má ohlídat firmu, která jí pomáhala ve volbách

Andrea Vlásenková ve využívání auta od firmy Tili nevidí problém. Praha se zamotává do projektu elektromobilů, ale příští týden ho spustí.

Politička má ohlídat firmu, která jí pomáhala ve volbách

Pražský magistrát má další potíže s desetimilionovou zakázkou na pořízení elektromobilů.

Přestože primátor Bohuslav Svoboda (ODS) deklaroval, že v projektu už nebude figurovat společnost Tili, která k němu přišla bez výběrového řízení, není to pravda. Firma bude zajišťovat propagační Týden udržitelné energie, který začne příští týden v sobotu. Navíc před podzimními komunálními volbami půjčila elektromobil předsedkyni výboru pro životní prostředí Andree Vlásenkové (ODS), která má nyní projekt na starosti.

Auto pro političku

Projekt Praha elektromobilní měl původně rozpočet 25 milionů na propagaci a pořádání konferencí o výhodách elektromobilů a jejich nákup. Poté, co HN upozornily na to, že jej má režírovat firma vzešlá bez výběrového řízení, stáhla městská rada rozpočet na 10 milionů.

Místo firmě Tili pak svěřila kormidlo svým lidem, konkrétně Andree Vlásenkové, člence výkonné rady pražské ODS a předsedkyni magistrátního výboru pro životní prostředí.

Jenže Andrea Vlásenková má k elektromobilům blíže, než se zdá. V kampani na komunální volby jí pomáhala právě společnosti Tili, která jí elektromobil půjčila. Politička také spolupracovala s další společností, která zprostředkovává elektroauta, a to sdružením Futura age.

Přitom je to právě ona, kdo má desetimilionový projekt ohlídat a bránit zbytečnému utrácení peněz. "V té době to byly jediné dvě firmy, které se touto problematikou zabývaly a svoji kampaň jsem mezi ně dělila férově. Necítím se být jim nijak zavázána. Naopak zcela otevřeně podporuji, aby byl projekt pod městem," říká Andrea Vlásenková.

Když má firma štěstí

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se včera k dotazům HN nevyjádřil. Projekt už jednou omezil, a to ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že se k němu Tili dostala bez výběrového řízení. Stalo se to v době primátorování Pavla Béma (ODS) - firma dostala podlimitní zakázku na studii využitelnosti elektromobilů v Praze.

Když ale Tili následně podepisovala s magistrátním odborem ochrany životního prostředí k zakázce smlouvu, dostala nečekaně do vínku i koordinaci projektu. Přitom v předchozím rozhodnutí rady z loňského září, o které se smlouva opírá, o koordinaci není ani slovo.

Před pár týdny měl pak náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) přichystaný návrh na nalití 25 milionů do Prahy elektromobilní. Tili by se tak bez výběrového řízení dostala k režii této investice a vybírala by dodavatele aut, elektrokol a skútrů.

Podle jejího jednatele Tomáše Studeníka celá částka nemusela být utracena. "Preferujeme zapůjčení vozidel. O nákupu doporučujeme uvažovat jen v rámci plánované obměny vozového parku a při dodržení kritéria návratnosti investice," řekl Tomáš Studeník v době, kdy měla ještě Tili projekt na starosti.

Nově a jinak?

Praha bude nyní elektrická auta, kola a skútry pořizovat sama. Nabídky čeká od energetických firem, se kterými podepíše v příštích týdnech memorandum. Jeho podpis nicméně proběhne v rámci Týdne udržitelné energie, což je akce v režii firmy Tili. Její smlouva, kterou s ní magistrát podepsal, doběhne totiž až na konci června.

Pražský magistrát chce elektromobily využít pro své potřeby, sloužit mají však i v sociální sféře nebo na radnicích v městských částech.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů