Středa, 24. dubna 2024

Jak žádat při podnikání o evropské dotace a jakých chyb se vyvarovat

Poslední příležitost. Letos budou moci podnikatelé žádat o evropské dotace u řady programů naposledy. Jen za první dva měsíce letošního roku proplatilo ministerstvo průmyslu a obchodu na dotacích 1,6 miliardy korun.

Jak žádat při podnikání o evropské dotace a jakých chyb se vyvarovat

Uvažujete o nákupu nového stroje do továrny, vylepšení informačního systému vaší firmy či zateplení výrobní haly? Část peněz můžete získat z nejméně sedmi dotačních programů v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), které letos hodlá otevřít ministerstvo průmyslu a obchodu. "Celkem chceme v letošním roce podnikatelům vyplatit alespoň deset miliard korun," řekl nedávno ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. V některých programech přitom bude letos možné žádat u agentury CzechInvest naposledy - příští rok už na ně EU neposkytne peníze nebo se prostředky pro ně určené převedou do více využívaných programů. Naposledy je tak možné žádat například o dotace z programu Prosperita, který podporuje vznik a fungování vědeckotechnických parků či podnikatelských inkubátorů. "Celkem jsou na tento program určeny čtyři miliardy korun. Požádat o dotaci bude možné do konce letošního července," řekl Petr Očko, ředitel sekce fondů EU při ministerstvu průmyslu a obchodu.

Letos budete moci získat dotaci například na zakládání firemních školicích středisek, vznik center pro vývoj softwaru či na účast na zahraničním veletrhu. "Dobré šance mají i zemědělští podnikatelé a obecně malé podniky ve venkovských obcích. Mnoho prostředků je také připraveno pro podniky, které chtějí snížit emise ve svých provozech," říká Tomáš Vacenovský, manažer poradenské společnosti Grantika, s tím, že podle jeho zkušeností dostávají přednost projekty z oblasti zpracovatelského průmyslu, zemědělství, potravinářství, výzkumu a vývoje či odpadového hospodářství.

Pražané nemají na podporu nárok

Dotační podporu můžete získat na základě regionu, ve kterém projekt realizujete (zvýhodněny jsou kraje s vysokou nezaměstnaností či nedostatečnou infrastrukturou) či v takzvaném režimu de minimis - v takovém případě jste nesměli v posledních třech letech čerpat v různých programech dotace dohromady za více než 200 tisíc eur (asi pět milionů korun). Samotné místo realizace projektu hraje větší roli, než se může zdát. "Některé projekty lze realizovat například pouze v obcích do pěti set obyvatel, některé v obcích do dvou tisíc obyvatel. Prahu většina programů jako místo realizace nepřipouští," varuje Vacenovský.

Je také nutné počítat s tím, že i v případě, že se žádostí o grant uspějete, dotaci v podobě části investovaných nákladů dostanete až po skončení projektu, který je nutné zafinancovat předem. Systém ale připouští možnost rozdělit projekt na několik samostatně financovatelných etap. Stroje a zařízení pořízené v rámci dotací také není možné během životního cyklu projektu prodat.

Vypracování samotné žádosti o dotace nechávají někteří podnikatelé na poradenských firmách. Řada z nich poskytuje první konzultace o dotacích zdarma. Při rozhodování, zda si firmu najmout, se řiďte zejména množstvím a složitostí potřebných dokladů. Administrativní náročnost roste často přímo úměrně s částkou, kterou žádáte. Cena za poradenské služby se pohybuje mezi třemi a deseti procenty z přiznané částky dotace.

Při vybírání vhodné agentury zvolte tu, která na sebe vezme velkou část případného neúspěchu při žádání dotace. "Deset procent z celkové odměny jsme zaplatili agentuře po předání žádosti o dotaci, zbylých devadesát procent dostala až po udělení dotace. Agentura tak měla stejný cíl - uspět," říká bývalý jednatel společnosti Building SP Martin Slanina a dodává: "Rozhodně bych vybíral agentury, které mají zkušenosti, jak s konkrétním dotačním titulem, tak i oborem podnikání žadatele." Pozor si dejte na agentury, které při setkání získání dotace přímo garantují na základě svých kontaktů.

Generální ředitel společnosti STROS, Sedlčanské strojírny Ladislav Filip, jehož firma získala z dotačních programů část peněz na robotizované pracoviště na výrobu stožárů, upozorňuje také na nutnost vyčlenění jednoho pracovníka v žadatelské firmě, který se bude projektu plně věnovat. "Administrativní náročnost je poměrně vysoká a časově náročná. U každého dalšího projektu jsou požadovány informace, které předtím požadovány nebyly," říká Filip.

Spolupráce s vědci vám přinese kladné body

Při žádání vezměte také v potaz, že od data požádání do skutečné realizace projektu uběhne zpravidla 1,5-2 roky času. V okamžiku čerpání dotace tak firma může mít o desítky zaměstnanců méně a její potřeby už mohou být úplně jiné. Patrné to může být třeba u vzdělávacích projektů. "Za tu dobu se může odehrát spousta změn, které povedou i k nutnosti pozměnit směr vzdělávání zaměstnanců. V případě, že možnost následné změny nemáte, nevede čerpání dotací ke zlepšení, ale pouze k nutnému docházení na kurzy," říká manažerka společnosti Et netera Tereza Navrátilová.

Při žádání o dotaci vám může přinést body také spolupráce s veřejnými institucemi - univerzitami, úřady práce či občanskými sdruženími. Typickými příklady jsou například Operační program Věda a výzkum pro inovace, programy Potenciál či Školicí střediska. S úřady práce je pak výhodné spolupracovat v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost. "Osvědčují se zejména už funkční partnerství realizovaná na základě konkrétního výzkumného záměru. Partnerství uzavíraná od stolu nemusí být zcela životaschopná," varuje Vacenovský před účelově uzavíranými dohodami.

Výběr dodavatelů si EU pečlivě hlídá

Jestliže dostanete příslib obdržení dotace, můžete se pustit do výběru dodavatelů projektu. Vybírejte je ale pečlivě - právě tato část bývá nejkritičtějším momentem při žádání o dotace. Každý program má totiž pro výběrová řízení na dodavatele specifické podmínky, které jsou mnohdy přísnější než národní legislativa v oblasti veřejných zakázek. "Na podnikatele je prakticky pohlíženo jako na veřejné subjekty. Měli by tedy myslet na to, že jsou povinni vybírat dodavatele transparentně a nediskrimininačně," varuje Vacenovský z Grantiky a dodává: "Porušení pravidel pro výběr dodavatele je bezkonkurenčně nejčastější důvod pro krácení, nebo dokonce odejmutí přiznané dotace."

Podnikatelé jsou také povinni každý projekt financovaný z evropských zdrojů patřičným způsobem propagovat a označit. Obecně je nutné každé zařízení či stavbu označit tabulkou s evropskou vlaječkou minimálně v době realizace projektu a zpravidla pět let po jeho ukončení. "Když podnikatel tato pravidla poruší, dočká se sankce, která zpravidla činí jednotky procent z přiznané dotace," varuje Vacenovský. Jestliže uvažujete, že při podnikání využijete pomoc evropských dotací, projděte si možnosti na webových stránkách www.strukturalni-fondy.cz. Můžete také využít bezplatnou informační linku Eurofon, ta má číslo 800 200 200.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů