Pátek, 29. března 2024

Výstava Brána recyklace II zavítala do Jihlavy

Výstava Brána recyklace II zavítala do Jihlavy

Unikátní výstava Brána Recyklace, na které mohou návštěvníci vidět různé výrobky z recyklovaných materiálů, je nyní k vidění od 1.4. do 29.4.2011 v jihlavské radnici. Zájemci tak mohou vidět nejen zajímavé exponáty z recyklátů jako například penál z lodní plachty ale také výrobky běžné denní spotřeby a dozvědět se více informací o třídění a recyklaci odpadů.

Putovní výstava Brána recyklace II. ukazuje návštěvníkům, že i z vytříděných odpadů je možné vytvořit nejen něco originálního a užitečného ale že recyklované věci jsou všude kolem nás v podobě běžně používaných výrobků. Ať se jedná třeba o toaletní papír, noviny, časopisy, lahve na nápoje, sklenice od marmelády nebo fleecové mikiny. Všechny exponáty jsou zpracovány nebo vyrobeny z použitých materiálů, které byly vytříděny. Naleznete zde téměř sto výrobků z celého světa! K vidění jsou i netradiční výrobky, u kterých nepoznáte, že jsou právě z recyklovaných surovin, mezi ně patří třeba in-line brusle nebo batoh, který je ze 100 % z recyklovaného PETu.

" Tato putovní výstava propaguje smysl třídění a recyklace odpadů a jejím cílem je, aby obecně zvýšila povědomí o významu třídění a využití odpadů, které by jinak bez řádného třídění a další možnosti využití skončily zbytečně bez užitku na skládce," řekla tisková mluvčí Šárka Nováková ze společnosti EKO-KOM, která výstavu zapůjčila.

Přitom drtivá většina papíru, který si můžete běžně koupit, je recyklovaný, například sešity, toaletní papír nebo krabice. Na výstavě lze vidět i ručně zpracované výrobky z vytříděných časopisů jako jsou korále nebo vánoční řetěz. Co všechno se může vyrábět z vytříděného plastu a PET lahví? Těchto výrobků je veliká škála počínaje recyklací PET lahví, z níž se dá opět vyrobit PET lahev (tento způsob výroby se nazývá bottle to bottle) anebo vlákno, z něhož vznikají například koberce, výplně do spacáků a bund nebo fleecové mikiny. Ze směsných plastů (fólie, sáčky, různé plastové obaly například od šamponů, kelímků od jogurtů) se vyrábí protihlukové stěny kolem dálnic, ploty, lavičky, dětská hřiště, nebo plastové střešní krytiny.

Sklo je 100% recyklovatelné a také proto je většina skleněných lahví vyrobena částečně z již vytříděných lahví. Mezi exponáty patří i šperky z přetaveného skla, recyklované sklo ve formě pěnového skla je využíváno také ve stavebnictví, kde slouží jako tepelně-izolační materiál. Velké využití má i nápojový karton, z něhož se vyrábí papír kvůli kvalitnímu a dlouhému celulózovému vláknu. Dále se recyklované nápojové kartony využívají ve stavebnictví, kde se z nich vyrábí a lisují stavební desky využívané na stavbu rodinných domů.
Výstava je pro všechny zájemce zdarma a je během dubna veřejnosti přístupná v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 16 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin v prostoru informačního centra u hlavního vchodu do jihlavské radnice, Masarykovo náměstí 1.

Autorizovaná obalová společnost EKO- KOM vytvořila a provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalových odpadů. Systém EKO-KOM zajišťuje cestu obalových odpadů od jejich vzniku, přes třídění až po finální zpracování na novou surovinu. Tato nezisková akciová společnost byla založena před třinácti lety výrobci a plniči obalů. Společnost EKO-KOM za své klienty plní povinnosti zpětného odběru a recyklaci obalových odpadů, které jim ukládá zákon. Do systému nakládání s tříděným odpadem jsou zapojeny také obce, které musí dle zákona umožnit svým občanů třídění odpadů na svém území. Nedílnou součástí systému jsou také svozové firmy, dotřiďovací linky, zpracovatelé a recyklátoři druhotných surovin.

Kontakty:
Šárka Nováková, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM,a .s.: novakova@ekokom.cz, tel: 602 186 205

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů