Pátek, 19. dubna 2024

Chropyně na Kroměřížsku dokončuje rekultivaci nebezpečné skládky

Chropyně na Kroměřížsku dokončuje rekultivaci nebezpečné skládky

Chropyně na Kroměřížsku dokončí v květnu rekultivaci staré skládky komunálního odpadu, která leží za železničním přejezdem na okraji města ve směru na obec Záříčí. Práce finišují, řekl ČTK starosta Jaroslav Hloušek. Náklady na akci činí zhruba 58 milionů korun, přes 51 milionů korun město získalo jako dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Zbylou část uhradí ze svého rozpočtu.

"V současné době je z 95 procent položena ochranná fólie, dělají se ochranné vrstvy štěrkopísku a pokládá se zemina. Fólie jsou staženy do obvodových příkopů, které budou odvádět dešťovou vodu. Areál skládky bude nakonec oplocen," přiblížil Hloušek a dodal, že po dokončení prací bude skládka nadále monitorována. Odborníci budou zejména sledovat, zda nejsou kontaminovány spodní vody.

Radnice přistoupila k nákladnému zabezpečení skládky právě proto, aby eliminovala ekologická rizika. Po rekultivaci zde budou vysázeny keře. Poté, co bude po několika letech ukončen monitoring a odstraněno oplocení, se s někdejší skládkou počítá jako s krajinotvorným prvkem. Město připravovalo projekt na úpravu skládky několik let. Akce však byla zahájena až loni v září, neboť jeden z dodavatelů se odvolal proti výsledku výběrového řízení.

Automobily s komunálním odpadem mířily na chropyňskou skládku od roku 1935, ukládání odpadků zde bylo ukončeno zhruba před 15 lety. Město prakticky od té doby řeší problém rekultivace, samo však na ni potřebné prostředky nemělo. Skládka přitom znamenala potenciální hrozbu pro blízké vodní zdroje, její regenerace je proto jednou z priorit Zlínského kraje.

V kraji jsou nyní asi tři desítky starých ekologických zátěží, které své okolí aktuálně ohrožují. Skládku momentálně rekultivují například také Luhačovice na Zlínsku. Bývalé smetiště Loska ohrožuje zejména povrchové vody. V minulosti zde byl ukládán především komunální odpad, ale také odpady zemědělské či z výroben a léčeben. Rekultivace by měla být dokončena letos na podzim.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů