Sobota, 20. dubna 2024

O ekotendru rozhodne vláda do konce roku

O ekotendru rozhodne vláda do konce roku

Tři zbylí zájemci o velkou státní zakázku na likvidaci starých ekologických škod mohou od včerejška znovu zkoumat všechny podklady. Ministerstvo financí, které zakázku vypsalo, jim zpřístupnilo takzvaný dataroom, kde jsou shromážděna data o jednotlivých ekologických haváriích, které je nutné odstranit. Těchto lokalit je několik stovek. Výsledky veřejné soutěže by měla vláda projednat nejpozději do konce roku.

Ministerstvo financí výběrové řízení loni přerušilo kvůli problémům s jedním z vyřazených zájemců. Tím bylo konsorcium vedené společností PPF Advisory.

PPF se dostala do sporu s ministerstvem financí, když ji ze soutěže poprvé vyřadil ministr Kalousek, který byl v té době ještě členem vlády Mirka Topolánka. PPF vrátil do hry antimonopolní úřad, ale loni PPF ze soutěže znovu vyloučil Kalouskův nástupce Eduard Janota.

Na základě další stížnosti PPF vláda tendr přerušila. Letos v lednu potom PPF ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi oznámila, že se rozhodla z tendru odstoupit. "Zakázka se stala předmětem politických sporů a je veřejně zpochybňována i některými členy české vlády," vysvětlil v dopise ministrovi výkonný ředitel investiční skupiny PPF Jiří Šmejc.

Po odstoupení konsorcia vedeného PPF tak soutěž může znovu pokračovat, zůstali v ní nakonec jen tři zájemci. Jsou to Environmental Services (J&T), Geosan Group a Marius Pedersen Engineering. HN už dříve upozornily, že Geosan má neprůhledné majitele a navíc byl minimálně v jedné dřívější zakázce subdodavatelem pro Marius Pedersen.

Část politiků z vládní koalice má proti soutěži však i dál výhrady. Nejdůležitějším odpůrcem veřejné soutěže na likvidaci starých ekologických škod je premiér Petr Nečas.

Podle již dříve zveřejněných informací však není pravděpodobné, že po otevření obálek, k němuž by podle plánu vlády mělo dojít koncem léta, bude vyhlášen vítěz. Všechno však záleží na ceně. Ministr financí se nechal slyšet, že není důvod obálky s nabídkami neotevřít. Hodnota státních záruk za ekologické škody v balíku, o nějž se hraje, je 114 miliard korun. Ovšem skutečná cena zakázky je podle politiků i účastníků tendru mnohem nižší. Nejčastěji se mluví o částce mezi třiceti až padesáti miliardami korun.


Hodnota ekotendru

30-50
Přestože se v souvislosti s hodnotou zakázky na likvidaci starých ekologických škod často mluví o částce převyšující sto miliard korun, její reálná hodnota je ve skutečnosti nižší. Odborníci mluví o ceně mezi třiceti a padesáti miliardami korun.

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů