Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nový panel: správný směr, ale příliš malé úspory

Nový panel: správný směr, ale příliš malé úspory

Včera začal příjem žádostí do programu Nový panel, který podpoří zateplování budov jednou miliardou korun. Krok správným směrem. Škoda jen, že málo ambiciózní - kritéria programu by totiž mohla být nastavena tak, aby se skutečně využil celý potenciál úspor energie při zateplování. Program ovšem v podstatě požaduje pouze to, co je závazné již nyní. Může tak zablokovat část energetických úspor, které pak zůstanou nevyužity až do další rekonstrukce budov, tedy 30 až 40 let.

Iniciativa Šance pro budovy doporučuje, aby rekonstruované domy měly energetické parametry nastaveny alespoň tak, jak požadovala Zelená úsporám pro celkové rekonstrukce. U kompaktních budov, jimiž jsou právě paneláky, je reálné i dosažení pasivního standardu.

Ekonom Miroslav Zámečník ve své studii spočítal, že přínos vyšších energetických standardů pro společnost by představoval 223 miliard korun během 25 let. Záleží ale na tom, jak budou nastaveny parametry podpůrných programů.

Ekonomové z Národní ekonomické rady vlády konstatovali, že programy energetické efektivity patří k nejlepším prorůstovým a protikrizovým opatřením. Zelená úsporám, Nový panel a Operační program životní prostředí již přinesly 30 tisíc pracovních míst. Krom toho snižují lidem náklady a snižují závislost na dovozu energie.

Ukazuje se, že právě vyšší energetické standardy budov a jejich podpora by se pro svůj jednoznačný efekt měly stát jedním z pilířů energetické i hospodářské politiky státu. Například v České republice lze prověřenými a nákladově efektivními metodami snížit energetickou náročnost budov více než o 50 %. Na tom, že zde leží velký potenciál, jenž může hrát zásadní roli v energetické politice, se shodnou snad všichni aktéři v oblasti energetiky. Energetická nezávislost, pracovní místa i kvalitní bydlení si podporu zaslouží. Stojí za řádově vyšší částku než miliardu korun ročně.

Petr Holub, iniciativa Šance pro budovy

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů