Pátek, 29. března 2024

Až polovina vyrobených vozů Avia se přetvoří na elektromobily

Až polovina vyrobených vozů Avia se přetvoří na elektromobily

Letňanská společnost Avia Ashok Leyland Motors chce v letošním roce vyrobit tisíc automobilů, polovina z nich mají být podvozky s kabinou, které následně firma Smith dotvoří na elektromobily pro americký a britský trh.

Letňanská firma tak letos hodlá více než zdvojnásobit počet vyrobených vozů, když v loňském roce jich z tamních výrobních linek vyjelo 448. Do zemí Evropské unie letos m á putovat 300 aut.

V prvním čtvrtletí letošního roku firma prodala 168 vozů včetně čtyř podvozků pro autobusy mateřské firmy pro singapurský trh a sto podvozků pro elektromobily. Pokračovat budou i dodávky pro ruský trh, kde Avia otevřela své zastoupení na konci roku 2010. Během letošního roku chce firma v Rusku prodat 100 vozů. Tržby firmy se v roce 2010 zvýšily zhruba o třetinu na 337 milionů korun.

Na západoevropském trhu chce automobilka vybudovat novou prodejní síť ve Velké Británii a chystá se rovněž na francouzský trh, firma se chystá také na restrukturalizaci prodejní sítě v Polsku. "Klíčové pro nás zůstávají český a slovenský trh. Zároveň ale investujeme do prodejní sítě v dalších evropských zemích," uvedl výkonný ředitel Marcus Pauels.

Jako novinku firma chystá vozy s dvojkabinou a automobily s pohonem čtyř kol. Zároveň letňanská automobilka vyjednává s potenciálním tuzemským dodavatelem karosérií pro autobusy na podvozcích Avia.

Letňanská Avia je od roku 2006 součástí indické skupiny Hinduja Group. Ke konci loňského roku Avia zaměstnávala 208 pracovníků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů