Čtvrtek, 28. března 2024

Teplárenské sdružení slaví 20 let

Teplárenské sdružení slaví 20 let

Právě před 20 lety, 28. března 1991 se sešli zástupci 17 teplárenských společností, aby založili Teplárenské sdružení České republiky. Jeho posláním bylo od počátku hájit zájmy českého teplárenství, prosazovat rozvoj soustav zásobování teplem a chladem a kombinované výroby elektřiny a tepla. V současné době má Sdružení 91 členů, z toho je 52 výrobců a distributorů tepla, kteří zajišťují přibližně polovinu dodávky tepla pro rozvod v České republice. Dalšími členy jsou dodavatelé technologií pro teplárenství, poradenské společnosti i technické vysoké školy.

Teplárenské sdružení České republiky staví ve své činnosti na odbornosti a zkušenostech sdružených členů. Předkládá a prosazuje stanoviska a doporučení na jednáních s orgány státní správy, územními samosprávami, politickými seskupeními a odbornými institucemi. Zabývá se poskytováním odborných služeb členům i přímým působením na odbornou i laickou veřejnost. Zvláštní pozornost je věnována zákazníkům využívajícím dálkové zásobování teplem.

Teplárenské sdružení České republiky je dlouhodobě aktivní i na mezinárodní scéně. Od roku 1993 je členem evropské asociace národních teplárenských sdružení Euroheat & Power. To je mluvčím evropského teplárenského sektoru na mezinárodním poli a zejména ve vztahu k Evropské unii. V současné době je cílem další posílení této spolupráce, protože těžiště vytváření energetické a ekologické legislativy se přesunulo do Bruselu.

Od roku 1994 připravuje Teplárenské sdružení České republiky každoročně prestižní teplárenskou akci Teplárenské dny, které se již staly neoficiálním svátkem teplárenství v České republice. Původní zaměření výstavy a konference, které se specializovaly pouze na dálkové zásobování teplem a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, bylo rozšířeno o ekologii, využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie v komunální energetice a zásobování chladem.

Výkonné pracoviště prošlo v poslední době řadou organizačních změn, jejichž cílem bylo zefektivnit jeho činnost a připravit se na aktuální výzvy, kterým bude tento obor v příštích několika letech čelit. Součástí změn byl také přesun sídla Sdružení z Pardubic do Prahy. Naším přáním je, aby si Sdružení i v následujících 20 letech udrželo statut respektované odborné organizace a přispělo svým dílem k dalšímu rozvoji teplárenství v České republice.

Ing. Martin Hájek, ředitel výkonného pracoviště

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů