Pátek, 29. března 2024

EIA na spalovnu je povinnost, nikoliv ústupek nebo dobrá vůle

Řádné posouzení vlivů musí porovnat varianty nakládání s odpady

EIA na spalovnu je povinnost,  nikoliv ústupek nebo dobrá vůle

Sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov a Děti Země - Plzeň souhlasí s rozhodnutím Plzeňské teplárenské provést posouzení vlivu spalovny na životní prostředí (EIA). Zároveň ale upozorňují, že řádné posouzení procedurou EIA je naprostou nezbytností při stavbě spalovny na 95.000 tun odpadu, nikoliv dobrovolný ústupek Teplárenské obyvatelům Plzně. Plzeňská teplárenská se rozhodla požádat o nový proces EIA až po tom, co Děti Země podaly stížnost na postup krajského úřadu a sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov kontaktovalo instituce Evropské unie. Teplárenská a politici stojící za projektem mají nyní zřejmě obavy, že bez provedení EIA by měl projekt mizivou šanci získat dotaci z fondů EU.

"Posouzení spalovny v procesu EIA chceme od začátku. Prošly jím i takové projekty jako výstavba farem, větrných elektráren nebo betonárky, proto nechápeme, proč by zrovna spalovna měla být výjimkou. Proces EIA bude mít ale smysl jedině v případě, že budou nezávisle posouzeny nejen různé varianty umístění a technologie spalovny, ale i alternativy k ní, např. zařízení pro mechanicko-biologickou úpravu (MBÚ)," říká Martin Hyťha z organizace Děti Země.

"Prohlášení Plzeňské teplárenské o novém procesu EIA se objevilo až po návštěvě ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Patrně pan ministr upozornil vedení firmy i stranické kolegy z ODS, která za pochybným projektem stojí, že ani jeho úřad nedokáže protlačit obří dotaci z evropských fondů bez posouzení projektu v procesu EIA," říká MUDr. Miroslav Šuta, expert v oblasti vlivu životního prostředí na zdraví.

Obrat v názoru Plzeňské teplárenské nastal až po stížnosti, kterou podaly na krajský úřad Děti Země, a po urgencích sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov adresovaných institucím Evropské unie. "Naše námitky jsme rozeslali evropským komisařům pro životní prostředí a zdravotnictví, českým a zahraničním europoslancům, Petičnímu výboru Evropského parlamentu a evropskému ombudsmanovi," uvádí Markéta Balcarová ze sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov.

"Plzeňská teplárenská se chová nevyzpytatelně. Ještě v listopadu minulého roku její místopředseda Tomáš Drápela tvrdil, že je projekt je připravený "na výbornou", proto ho krajský úřad odsouhlasil už ve zjišťovacím řízení. Nyní Teplárenská obrátila o sto osmdesát stupňů. Neustále se mění kapacita spalovny a není jasno ani o horkovodu, který má vést z Chotíkova na Lochotín. Chceme, aby se občanům konečně poskytovaly pravdivé a ucelené informace. Přípravu stavby budeme dále sledovat," uvedla Ema Rousová ze sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov.

Kontakty:
Mgr. Markéta Balcarová, občanské sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov: 603 533 119
MUDr. Miroslav Šuta: 608 775 754
Martin Hyťha, Děti Země: 606 104 784

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů