Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové stupňují nároky na posudky plánované spalovny v Plzni

Ekologové stupňují nároky na posudky plánované spalovny v Plzni

Poté, co v pátek nečekaně ohlásila Plzeňská teplárenská, že zadá druhý posudek EIA na spalovnu komunálního odpadu na skládce v Chotíkově, požadují sdružení Plzeňané proti spalovně a Děti Země zpracování posouzení vlivu stavby na životní prostředí od úplného začátku včetně porovnání alternativ likvidace odpadu. Investor už má přitom od listopadu kladný posudek EIA ve zjednodušeném zjišťovacím řízení, který podle kraje i ministerstva životního prostředí pro plánovanou stavbu postačuje.

Teplárna a politici stojící za projektem mají nyní zřejmě obavy, že bez provedení EIA by měl projekt mizivou šanci získat dotaci z fondů EU, řekl dnes ČTK Martin Hyťha z Dětí Země.

Plzeňská teplárenská reagovala, že jde pouze o vstřícný krok městské firmy k občanům Plzně a okolí, který vůbec nemusela provést.

"My už EIA máme a druhou na nic nepotřebujeme. Bez platné EIA bychom nic nepostavili, ani nedostali dotace. Územní řízení a podání žádosti o dotace druhá EIA, která zahrne navíc veřejné projednání, nijak nezpozdí," řekl generální ředitel Tomáš Drápela. Teplárna o její vypracování požádá krajský úřad koncem týdne a do srpna by měla druhá EIA být. Budeme jediný projekt v Evropě, který bude mít dva posudky EIA, dodal Drápela.

Markéta Balcarová ze sdružení proti spalovně tvrdí, že obrat firmy nastal až po stížnosti, kterou obě skupiny aktivistů podaly krajskému úřadu, evropským komisařům, europoslancům, petičnímu výboru a evropskému ombudsmanovi. Prohlášení teplárny o novém procesu EIA se podle zdravotního experta sdružení Miroslava Šuty objevilo až po návštěvě ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) minulý pátek v Plzni.
"Patrně upozornil vedení firmy i stranické kolegy z ODS, která za pochybným projektem stojí, že ani jeho úřad nedokáže protlačit obří dotaci z fondů EU bez posouzení projektu v procesu EIA," dodal.

Ředitel teplárny dnes zadal právníkům, aby připravili, jak se "proti neustálým podobným invektivám, očerňování a blábolům matoucím veřejnost bránit". Poté firma podnikne právní kroky.

"Posouzení spalovny v procesu EIA chceme od začátku. Prošly jím i takové projekty jako výstavba farem, větrných elektráren nebo betonárky, a proto nechápeme, proč by spalovna měla být výjimkou. EIA bude mít ale smysl pouze v případě, pokud budou nezávisle posouzeny nejen různé varianty umístění a technologie spalovny, ale i alternativy k ní, například zařízení pro mechanicko-biologickou úpravu," řekl Hyťha.

Na spalovnu s roční kapacitou 95.000 tun odpadu požádá teplárna do 30. června o peníze z operačního programu Životní prostředí; chce získat až jednu miliardu korun. Celkové náklady provozu, který má stát do roku 2015, přitom mají činit minimálně 2,5 miliardy Kč.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů