Čtvrtek, 25. dubna 2024

BIOpopelnice ovládly Olomouc

BIOpopelnice ovládly Olomouc

S příchodem jara nechává olomoucký magistrát rozvážet po městských částech BIOpopelnice. Po loňském úspěšném vyzkoušení systému svozu bioodpadu letos získává nárok na >>vlastní<< BIOpopelnici každý rodinný dům ve městě.

V minulém roce bylo v Olomouci zkušebně rozmístěno 2168 bionádob, z nichž se svezlo celkem 1214 tun bioodpadu, v rámci jednoho svozu průměrně 14,3 tuny. Bioodpad se vyváží na kompostárnu, kde je recyklován k dalšímu využití. Jak pro Moderní obci uvedla RNDr. Jana Matzenauerová, zástupkyně vedoucího magistrátního odboru životního prostředí, při uzávěrce příjmu žádostí o BIOpopelnice 16. 3. v Olomouci zaregistrovali další tisícovku zájemců o nádoby ze čtyř předem vybraných městských částí. Ostatních sedm částí bude do svozu zapojeno do konce června.

Olomoucké BIOpopelnice jsou speciální plastové nádoby o objemu 240 litrů, která slouží k ukládání rozložitelných zbytků ze zahrady a kuchyně. Na rozdíl od klasické popelnice jsou vybaveny odvětrávacím systémem, který vede k eliminaci zápachu z uloženého obsahu.

Městu je na základě úspěchu ve veřejné soutěži dodává jejich výrobce - společnost ELKOPLAST CZ s centrálou ve Zlíně. Její jednatel Tomáš Krajča nám potvrdil, že firma poslední dobou eviduje zvýšený zájem obcí a měst o tento svůj produkt. Právě nádoba o obsahu 240 litrů je nejžádanější. ELKOPLAST CZ však tyto nádoby dodává i ve 120litrovém provedení a na přání umí vyrobit i nádoby o jiném obsahu.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů