Úterý, 23. dubna 2024

Pět procent plynu se na světě vyplýtvá jeho zbytečným spalováním v místě těžby

Pět procent plynu se na světě vyplýtvá jeho zbytečným spalováním v místě těžby

Obrázky hořícího zemního plynu mluví za vše - v době, kdy se potýkáme s nedostatkem energie, se spaluje nevyužité palivo. Podle odhadů uveřejněných v nové zprávě společnosti GE (Flare Gas Reduction Study) se až pět procent zemního plynu zbytečně vyplýtvá tím, že tento plyn shoří v místě těžby. Takové množství odpovídá 30 procentům plynu spotřebovaného v Evropské unii a 23 procentům spotřeby v USA. Tímto hořením plynu ročně vzniká 400 milionů tun CO2, tedy asi stejné množství, jaké vytvoří 77 milionů automobilů. Na celém světě se ročně vyplýtvají miliardy kubíků zemního plynu, obvykle jde o vedlejší jev při těžbě ropy.

Navzdory těmto obrovským číslům tu je i dobrá zpráva: snížení množství vyplýtvaného plynu by se mohlo stát příkladem velkého úspěchu v oblasti energetiky a životního prostředí a lze ho dosáhnout s využitím již existujících technologií. Jedním z těchto technologických řešení je například metoda zachycení a využití plynu při výrobě energie nebo jeho zpětné zavádění pod povrch země, což může usnadnit obnovení těžby ropy. Průzkum GE uvádí, že by bylo možné využít jinak vyplýtvaný zemní plyn v hodnotě téměř 20 miliard dolarů na výrobu spolehlivé, dostupné elektřiny, a tak díky zvýšení globální ekonomické produkce získat výnosy ve výši miliard dolarů.

V akci: Pokročilá kompresní technologie od společnosti GE Oil & Gas umožní minimalizaci hoření zkapalněného zemního plynu v Kataru, půjde o první využití technologie tohoto typu ve velkém rozsahu. Plyn, který se běžně odpaří během nakládání zkapalněného plynu do tankerů, se nyní zachytí a prostřednictvím potrubí odvede do centrální kompresní oblasti, kde bude využit jako palivo pro chladicí zařízení, které zkapalňuje plyn určený k exportu.

Vzhledem k tomu, že plyn se obvykle nachází v místě ropných vrtů, bylo jeho spalování odjakživa součástí ropného průmyslu. Protože se v tomto směru udělalo v posledním desetiletí hodně práce, hoření ve velkém rozsahu je u nových vrtných projektů spíše vzácností. K nejrozsáhlejším ztrátám plynu kvůli hoření však dochází v odlehlých oblastech, kde nedostatečný trh, chybějící dostupnost potrubí a/nebo malé množství neumožňují investice do zachycování plynu.

"Pokud se na globální úrovni projeví větší podpora a zájem - včetně spolupráce, vhodné politiky a zavádění inovativních technologií - bude možné velké ztráty z hoření plynu do značné míry eliminovat již během pěti let. Jedná se o řešení, které prospěje všem stranám," uvedl Michael Farina, programový manažer GE Energy a autor zmíněné studie.

Například deník The Financial Times uveřejnil článek o tom, že "kdyby Rusko mohlo zachytit polovinu plynu ztraceného hořením a prodat jej za domácí tržní ceny, přineslo by to ročně 2 miliardy dolarů navíc". Farina deníku prozradil, že "existuje mnoho zemí, například Norsko, Indonésie a Angola, které ukázaly dobré příklady toho, jak lze tyto ztráty plynu omezit."

K dalšímu kroku je třeba koordinované úsilí ze strany vládních institucí, výrobců ropy a zemního plynu, poskytovatelů technologií i ze strany mezinárodního společenství. Cílem je zdůraznit finanční výhody spojené s omezením spalování plynu, zajistit podporu orgánů místní správy k monitorování a prosazování regulací ohledně spalování zemního plynu a vybudovat kapacity, které místním investorům a dodavatelům pomohou rozvíjet, provozovat a udržovat distribuovanou výrobu energie.

5 % celosvětové produkce plynu přijde nazmar. Zpráva GE obsahuje analýzu vývoje v oblasti spalování plynu podle jednotlivých regionů. Nigérie například dosáhla snížení emisí hořícího plynu o 28 procent ve srovnání s hodnotami z roku 2000. Přesto místní průmysl nadále přichází každoročně o 15 miliard kubických metrů zemního plynu. Přestože téměř polovina obyvatel ani nemá přístup k elektřině, tato země ročně vynaloží téměř 13 miliard dolarů na výrobu energie z nafty a připraví se přibližně o 10 GW potenciální elektrické energie.

Tisková zpráva k tomuto tématu je ke stažení na www.genewscenter.com .
GE Energy Flare Gas Reduction Study je pak v plném znění ke stažení na www.genewscenter.com .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů