Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR dostaly od ČIŽP pokutu za poškození přírody

Lesy ČR dostaly od ČIŽP pokutu za poškození přírody

Ostravský oblastní inspektorát ČIŽP uložil Lesům ČR, s.p., pokutu ve výši 150 000 Kč za poškození přírody ve zvláště chráněném území, a za provedení nepovolených rozsáhlých terénních úprav bez závazného stanoviska orgánu ochrany přírody.

Státní podnik porušil zákon tím, že v srpnu až v říjnu 2008 nechal vybudovat ve 2. zóně CHKO Beskydy, k.ú. Nový Hrozenkov, dvě komunikace o délce 250 a 150 metrů za účelem přibližování dříví v lese. Při budování těchto komunikací odkopal dodavatel prací pomocí rypadla 560 m3 zeminy a odstranil 60 ks pařezů. Tímto zásahem došlo k poškození lesního biotopu a k negativnímu ovlivnění vodního režimu lokality.

Českou inspekci životního prostředí na provedený zásah upozornilo občanské sdružení. Inspektoři následně provedli na místě sérii kontrol, na základě kterých, zahájili s dodavatelem i zadavatelem prací správní řízení o uložení pokuty .

Při stanovení výše pokuty ČIŽP přihlédla ke skutečnosti, že činnost byla prováděna v lokalitě, která byla pro svou vysokou přírodní hodnotu zařazena do 2.zóny CHKO Beskydy a do ptačí oblasti Horní Vsacko. Lokalita je také biotopem řady zvláště chráněných druhů živočichů a navíc typ lesního porostu ( Květnatá bučina), je jedním z předmětů ochrany Evropsky významné lokality Beskydy. Podle ČIŽP si Lesy ČR, s.p. měly být vědomy, že v této lokalitě existují poměrně velká omezení podle zákona o ochraně přírody a krajiny a ke zřízení komunikací musí být udělena výjimka ze zákazů u zvláště chráněných živočichů a výjimka ze zákazu ve zvláště chráněných územích.

Inspekce po provedeném správním řízení uložila dodavateli prací pokutu ve výši 50 000 Kč a zadavateli prací, Lesům České republiky,s.p., pokutu ve výši 150 000 Kč, protože byly za předmětné protiprávní jednání primárně odpovědné. Lesy České republiky,s.p., se proti rozhodnutí ČIŽP odvolaly k MŽP, které odvolání zamítlo a potvrdilo rozhodnutí inspekce, které je v současné době pravomocné.

Ivana Awwadová
Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů