Pátek, 29. března 2024

Francouzští úhoři už rostou v českých řekách

Francouzští úhoři už rostou v českých řekách

Tisková zpráva - Posílit populaci úhořů v evropských řekách chce EU prostřednictvím dotací z Operačního programu Rybářství. Celkově se letos dovezlo 811 kg monté, tedy úhořích larev, za přibližně 11 milionů korun. V posledních březnových dnech rybáři rozvezli úhoří monté do řek a potoků v povodí Odry a Labe.

Do Pstruhařství Kaplice s.r.o. přijel odpoledne 29. března letošního roku z Francie kamion naložený úhořím monté. Monté bylo ihned složeno, zváženo a vypuštěno do připravených bazénů. "Během noci na 30. března a následující den přijížděli rybáři Českého rybářského svazu a nakládali plastové pytle s naváženým monté. Ve vodě pod kyslíkovou atmosférou monté rozváželi do rybářských revírů v povodí řek Labe a Odra a bezodkladně ho vysazovali do řek a potoků," popsal ministr Ivan Fuksa.

"V posledních deseti letech se v České republice ročně vysazovalo necelých 200 kilogramů úhořího monté. Letos ale celých 811 kilogramů za přibližně jedenáct milionů korun," doplnil ministr Ivan Fuksa. Český rybářský svaz požádá o dotaci na vysazování úhořích larev do řek Labe a Odra z Operačního programu Rybářství 2007 - 2013 na 609 kg monté ve výši 8,3 milionů Kč.

"V loňském a letošním roce se, díky možnosti využít pro financování vysazení mladých úhořů dotaci z Operačního programu Rybářství, podařilo zvýšit množství vysazeného monté přibližně na trojnásobek. Tento krok by se měl pozitivně projevit v počtu dospělých úhořů, kteří od nás budou za několik let odplouvat k výtěru do moře," uvedl Jan Štípek, jednatel rady Českého rybářského svazu.

V roce 2010 Český rybářský svaz vysadil do řek Labe a Odra s dotací Operačního programu Rybářství 451 kg monté, tj. 1,3 milionu kusů, za 6,4 milionu Kč. Dále v roce 2010 Český rybářský svaz vysadil 500 kg rozkrmeného mladého úhoře, tj. 75 tisíc kusů, za 1,7 milionu Kč.

Úhoř se vytírá v Sargasovém moři, jeho larvy jsou nejprve unášeny a později plují s Golfským proudem ke břehům Evropy. Tělo larvy má nejprve tvar vrbového listu. V hadovitý tvar se přemění až v době dosažení břehů Evropy. Toto hadovité larvální stádium se nazývá monté. Vysazované úhoří monté je dlouhé cca 8 cm, váží přibližně jednu třetinu gramu, má hadovitý tvar těla, je průhledné a má černé oči.

Ministerstvo zemědělství v rámci Operačního programu Rybářství poskytuje dotaci na vysazování úhoře říčního z opatření 3.2., záměr b) opatření na ochranu a rozvoj vodních živočichů a rostlin. Příjemci dotace jsou uživatelé rybářských revírů, kteří neprovozují svou činnost za účelem zisku. Způsobilými výdaji jsou nákup, doprava a vysazení monté a rozkrmeného mladého úhoře. Dotace činí 100 % způsobilých výdajů. Vysazování úhoře je dotováno ze 75 % z Evropského rybářského fondu a z 25 % z národních zdrojů ČR.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů