Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

The German national association for renewable energy (BEE) has strongly criticised the oil industry for its decision to stop supplying the new E10 petrol.
"In so doing the representatives of the oil industry are wrecking the transport sector´s energy conversion," says Dietmar Schütz, president of the BEE. Sustainable biofuels are the only alternative to fossil fuels that are currently widely available.
Given its bioethanol component , which can be up to 10%, E10 can replace petrol, which is both polluting and bad for the climate.
According to the BEE, plant-based bioethanol reduces the production of greenhouse gas by 50% to 80%, from the process of manufacture from the primary materials to combustion in the engine. So bioethanol easily complies with the new legal criteria for sustainability which stipulate that a biofuel must produce 35% less greenhouse gas than a fossil fuel.
(Umwelt Magazin, Germany, http://www.umweltmagazin.de)

Také letos se některé české hotely zapojily do environmentální akce s názvem Hodina Země pořádané Světovým fondem na ochranu přírody World Wildlife Fund. Během této události zhasly na jednu hodinu 26. března světla na fasádách nejen všech 306 hotelů skupiny NH Hoteles po celém světě, zapojily se také pražské hotely Hilton, a to ztlumením interiérových světel v lobby, recepci, chodbách, barech a restauracích, omezením provozu výtahů a uzavřením prádelny. Hosté restaurací v pražském hotelu InterContinental mohli během Hodiny Země povečeřet při světle svíček nebo si zaplavat v bazénu se slanou vodou pouze ozdobeném mísami s plovoucími svíčkami.

Tuzemská jednička v prodeji benzinu a nafty Benzina chystá prodej zemního plynu CNG. Alternativní palivo, které stále více konkuruje klasickým pohonným hmotám, by měla Benzina nabízet dle předběžného plánu u svých osmi ze 337 čerpacích stanic, z toho u čtyř by měl být stlačený zemní plyn CNG k dispozici řidičům ještě letos. Dodavatelem CNG a iniciátorem projektu je společnost E.ON, na projektu se podílí i tuzemský dodavatel pokladních a informačních systémů pro čerpací stanice Unicode Systems. Jde o první rozsáhlejší projekt prodeje CNG řidičům u klasických pump u nás. Dosud je totiž zmiňované palivo, na něž jezdí v Česku aktuálně 2500 aut a autobusů, k dostání takřka výhradně v garážích autobusových dopravců nebo ve vlastních zařízeních distributorů zemního plynu - prozatím pouze na 33 místech.

Jihu Německa hrozí kvůli nynější odstávce osmi německých jaderných elektráren blackout a elektřinu musí dovážet ze sousední ČR a Francie. Listu Die Welt to řekl Fritz Vahrenholt, šéf společnosti Innogy, která je dceřinou firmou německého energetického koncernu RWE pro projekty energie z obnovitelných zdrojů. V Bavorsku a Bádensku-Württembersku přestala v rámci vládního tříměsíčního moratoria, uvaleného na nejstarší atomové elektrárny v zemi, fungovat tři zařízení. Podle Vahrenholta se tam už tak chronický výrobní deficit elektřiny ještě zhoršil.

Evropská komise navrhla zákaz vjezdu vozů se spalovacími motory do měst v roce 2050. Zatím to sice není legislativní návrh, ale pokud by členské státy nezávazný plán nakonec realizovaly, emise z dopravy by měly do poloviny století klesnout o 60 %. Brusel totiž počítá s tím, že za 39 let se bude většina cestujících na vzdálenost větší než 300 kilometrů přesouvat po železnici. S postupným vytlačováním aut se spalovacím motorem chce Evropská komise začít ovšem podstatně dříve než v roce 2050. Již 20 let předtím by se totiž podle nového dopravního plánu mělo snížit používání aut v městské dopravě o polovinu. Zboží by se do center velkých měst mělo "bez emisí" dopravovat již v roce 2030.

V Kyjově na Hodonínsku začali někteří úředníci jezdit na kolech. Je to prý v mnoha případech jednodušší. V dopravně zatíženém městě je kolo často výhodnějším dopravním prostředkem než auto. Na služební cesty zaměstnanci používají kola služební. ČTK to řekl místostarosta Kyjova Antonín Kuchař.
Podle něj nápad vzešel z odboru životního prostředí radnice. "Při místních obhlídkách, například povolování kácení stromů, řízení na stavebním úřadě, je někdy problém najít vhodné místo k zaparkování auta. Kyjov je opravdu dopravně zatížený," uvedl Kuchař.
Kolo je podle něj navíc docela oblíbený dopravní prostředek a dostupnost ve městě je velice dobrá. O používání kol pro služební účely rozhodla rada města. Kyjov má své cyklocentrum, kde jsou kola určená k půjčování.
"Je to také úspora finančních prostředků, byť to není to nejdůležitější. Jde i o vyjádření vztahu k životnímu prostředí a nakonec jde i o zdraví každého z nás," dodal Kuchař.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů