Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pasivní dům: okna místo radiátorů

Pasivní dům: okna místo radiátorů

Příjemná teplota v horkých letních dnech i v největších mrazech, stálý pocit čerstvého vzduchu, ale bez průvanu, který vzniká při větrání otevřenými okny, a navíc až devadesáti procentní úspora nákladů na vytápění. Takto komfortní život poskytují pasivní domy.

V současné době je v České republice běžnou praxí připojovat k domu nákladná a technicky náročná zařízení, která mají snížit závislost objektu na dodávkách energie. Teplo, které z domu uniká, přitom zůstává často stranou zájmu stavebníka i projektanta. Mnohem účinnější, levnější, úspornější, a tedy i mnohem ekologičtější je cesta opačná - co nejvíce snížit množství tepla, které je třeba do domu dodávat.

Z pasivního domu uteče tak málo tepla, že není třeba běžného systému vytápění. Energií, kterou stavba získá ze slunečního záření, obyvatel a elektrických spotřebičů, po většinu roku pohodlně vytopí celý interiér.

"Pasivní dům je koncept vysoce úsporné stavby, díky níž lze uspořit i více než 80 % nákladů na energie oproti klasické novostavbě. Navíc poskytuje vyšší kvalitu bydlení," vysvětlil Ing.Juraj Pazucha z Cetra pasivního domu. Žádný průvan, žádné teplotní rozdíly v místnosti, ideální vlhkost a teplé konstrukce, to jsou největší přednosti pasivního domu z hlediska komfortu vnitřního prostředí. Dům se čtyřiadvacet hodin denně stará o přísun čerstvého vzduchu, současně ho filtruje a tím zbavuje nečistot a prachu. Náklady na pořízení pasivního domu by přitom neměly přesáhnout 15 % nad cenu klasické novostavby a těm, kdo se pro něj rozhodnou, se částka vrátí do 15 až 20 let.

Pasivní stavba využívá kvalitní tepelné izolace, vzduchotěsného obvodového pláště budovy a řízeného větrání se zpětných ziskem tepla. Zcela nový význam získávají v pasivním domě okna. "Používají se okna s izolačními trojskly a jsou umístěna do dokonale izolované obálky," popsal Ing. Juraj Pazucha. Podle něj jsou to právě okna, která díky tepelným ziskům ze slunce pomáhají v pasivních domech pokrýt velkou část energie potřebné k vytápění. Výsledkem je, že víc tepla do domu přivedou, než kolik přes ně unikne.

V Evropě běžné

Pasivní domy zažívají především v západní Evropě velký rozkvět a v současné době jich stojí už asi pětadvacet tisíc, z toho nejvíce v Německu a v Rakousku. "U nás se tento typ staveb zatím rozbíhá, ale každý rok se postaví dvakrát více než loni," vypočítal Ing. Juraj Pazucha, podle kterého stojí v Česku zhruba 100 až 150 pasivních domů.

"V současné době mohu s klidným svědomím konstatovat, že kdo nechce svůj objekt aktivně vytápět, tak nemusí. Zařízení pro pasivní dům jsou i od tuzemských výrobců nabízeny na zlatém podnose, jejich cena je přitom srovnatelná s technologiemi pro běžné vytápění," shrnul situaci projektant pasivních domů Ing. Marek Raida.

Nakupovat u odborníků

Některé firmy jsou schopny postavit na klíč celý dům, jiné to řeší subdodávkami jednotlivých částí. Výstavba pasivních domů je náročnější na kvalitu a provedení, neboť kontrola kvality probíhá po celou dobu stavebních prací. Nejzásadnější je však správně vytvořený projekt.

"Poté, co vyšel titul Zelená úsporám, tak mnoho firem i projektantů začalo nabízet pasivní domy. Sice tak vznikla konkurence, ale vážně se obávám o kvalitu jimi postavených pasivních domů," poznamenal Ing. Juraj Pazucha s tím, že pro kvalitně postavený pasivní dům je potřeba rozsáhlých zkušeností i znalostí. Proto je vždy lepší se obrátit na firmy, které se pasivním domům věnují delší dobu. Ty zajistí vyšší kvalitu výstavby a tím i vyšší životnost.

Jedním z cílů Stavebních veletrhů 2011 je dostat pasivní domy do povědomí širší veřejnosti. "Je to směr ve stavebnictví, který má velký potenciál jak z hlediska úspor, tak z hlediska komfortu bydlení," potvrdil Ing. Juraj Pazucha vzrůstající trend pasivních domů, které představují dobrou investici. "V nejisté době, kdy nevíme, jak se budou chovat ceny energií, poskytují vysokou míru nezávislosti na dodávkách energie."

Potenciál pasivních domů ocenila i odborná komise, když exponátům čtyř společností, zabývajících se pasivními domy, udělila při příležitosti konání Stavebních veletrhů zlatou medaili SHK 2011. Získal ji stěnový díl maxplus 250 od firmy ASTING CZ PASIVNÍ DOMY s.r.o. a rekuperační jednotka EHR 325 Ekonovent od ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s.r.o.. Cenu získal také beztlaký drain-back solární systém ROTEX SOLARIS, který vystavuje ENBRA a.s. a teplovzdušná vytápěcí a větrací jednotka s vestavěným tepelným čerpadlem DUPLEX ALFA 3V od firmy ATREA s.r.o.

AUTOR: Anna Pořízková

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů